От х:

Днес в x:

Лихвите по заемите ще се преизчисляват след 1 юли

След 1 юли ще се наложи преизчисляване на лихвите по заемите, отпуснати през последните години. Причината за това е, че от тази дата БНБ спира да изчислява индекса СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски кредити в България.

БНБ обяви още преди година, че спира да изчислява индекса, като причина за това е нов еврорегламент, въведен след като се разбра, че преди кризата банки са манипулирали индексите. Според него базата за смятане на лихвите трябва да се изчислява само от лицензирани администратори, а БНБ не е такъв. Това съобщава в. "Сега".

По тази причина председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова предлага спешни промени в Закона за кредитните институции, за потребителския кредит и за кредитите за недвижими имоти, с които се цели да бъде запушен вакуумът, който се очаква да се получи след 1 юли.

В тях се въвеждат текстове, които указват, че референтните индекси за определяне на лихвените проценти от 1 юли трябва да бъдат предложени от всяка банка, като се спазват изискванията на специалния еврорегламент. Изрично е записано, че новият лихвен процент, който ще се образува след промяната, не може да надвишава размера на лихвата преди нея.

Асоциацията на банките в България от известно време води преговори за спасяване на СОФИБОР. Друг търсен вариант е замяната му.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини