От х:

Днес в x:

Учените съветват да захранваме бебетата със зеленчуци

Експерти по хранене на децата от Лондонския университет съветват родителите да избират несладки зеленчуци като броколи, спанак или карфиол като първа твърда храна за бебетата.

Според тях, оризът за бебета, който повече от половината от родителите избират, има прекалено лек вкус и е "пропусната възможност" подрастващите да се приучат да са по-малко придирчиви към храната си.

Ако захранването започне с плодове, като друг често срещан избор – пюре от банани, то бебетата от малки могат да отраснат с афинитет към сладките храни и по-трудно да склонят да опитат зеленчуци в по-късен етап.

Д-р Клеър Левелин и д-р Хайли Сирад, които са изследвали хранителните навици на бебетата в продължение на повече от десетилетие, смятат, че е най-добре първите храни, които предлагаме на децата си при навършване на шест месеца да бъдат незладките зеленчуци, тъй като най-често точно те се избягват от вече порасналите малчугани.

Учените предупреждават, че родителите, които се опитват да захранят кърмачета със зеленчуци, след като са започнали с плодове, могат да бъдат разочаровани. Все пак колкото и опити да са нужни, за да приеме бебето даден зеленчук е важно той да присъства в менюто му, колкото се може по-рано. Това не само ще направи детето по-малко придирчиво, но и ще помогне да се изгради едно много по-здравословно меню на хранене в бъдеще.

Академиците са автори и на книгата „Baby Food Matters“ (“Бебешката храна има значение”), която ще бъде официално представена по-късно тази седмица. Тя подробно разглежда как и с какво да храним децата си, въз основа на над 100 научни статии относно какво и как да се хранят децата от зачеването до втория им рожден ден въз основа на близо 100 научни доклади и статии и статии, публикувани по темата.

По думите на д-р Левелин най-важното при отбиване на бебетата е да започнем с храната, която има най-голяма вероятност да отхвърлят.

"Ако въвеждате пикантни храни, особено зеленчуците с по-горчив вкус, като броколи и спанак, които по-големите деца отказват, или карфиол, който биха опитали с неохота, те ще приемат по-добре тези храни. Ако започнете със сладки, вкусни храни като плодовете, кой би могъл да обвини децата, че след това трудно привикват към зеленчуците?!“, заяви тя.

Д-р Левелин допълни, че отбиването е възможност да се въведат нови вкусове и аромати в храненето на малчуганите, вместо да им се помогне да развият афинитет към сладкото.

Бебетата са най-отворени към нови вкусове в началото на захранването и в периода до 20-тия месец.

Еволюционно има смисъл да им харесват сладките вкусове, тъй като тези храни съдържат калориите, необходими за правилния им растеж, и да не харесват горчивите вкусове, които могат да сигнализират, че дадена храна е отровна.Ето защо експертите препоръчват зеленчуците да влязат максимално рано в менюто на малчуганите. Съветът им към родителите е да дават на бебета нов зеленчук всеки ден в продължение на пет дни, а след това да ги въртят в следващите 10 дни.

Сладки картофи, пащърнак и моркови не се препоръчват, тъй като те са прекалено сладки. Вместо тях е по-добре да изберете тъмнолистни зеленчуци, приготвени на пара, пасирани или под форма на пюре.

Експертите също така препоръчват киселите плодове като сливи или череши, като още един метод да избегнете капризите.

Специалистите имат още съвети. Когато предлагате на бебето нещо ново го правете с мили думи, похвала и усмивки. Можете да прибегнете и до друг работещ похват - да опитвате от храната заедно с малчуганите, демонстрирайки колко вкусна е тя. Невинаги когато децата се отдръпват или изплюват дадена храна това означава, че те не я харесват.

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини