От х:

Днес в x:

Дал Бог интернет

Да! Имаме Wi-Fi! Слава Богу!

Тази шега стана актуална в полските таблоиди след като миналата седмица те съобщиха новината, че най-високата статуя на Исус Христос в света, намираща се в град Свебоджин, разпространява интернет. Антените били поставени в короната на главата на Христос.

Скандалът се разрази в католическа Полша, след като специално оборудване в короната е било заснето от журналисти с помощта на дронове. Новината тръгва от таблоида Fakt 24, като освен на снимките на короната от антени на Христос стъпва и на информация от анонимни източници.

Статуята, наподобяваща много тази в Рио, беше осветена през 2010 г. Тя е изградена с пари от дарения и привлича множество поклоници.

Според анонимен служител на интернет компания, цитиран от Fakt 24, енорийският свещеник имал нужда от интернет за видеонаблюдение в епархията. Представител на интернет доставчика потвърдил, че предавателите са необходими за разпространение на интернет, като височината на статуята е идеална и позволява да бъдат покрити и близките села. Той отказал да разкрие подробностите по договора, който бил напълно законен.

Църквата първоначално отговаря, че не знае нищо по темата с излъчващата корона на Христос - на въпросите на репортерите, които са се опитали да разберат дали мястото на главата на сина Божи е удачно и законно да се отдава под наем. И ако да, на каква цена.


Скандалът тръгва нагоре, като впоследствие от църковната структура, отговаряща за региона, заявяват, че инсталацията е система за мълниезащита, базирайки се на обяснението дадено пред тях от енорийския свещеник.

Няколко дни по-късно следва нов обрат, като от църковната администрация съобщават пред бизнес портала money.pl, че първоначално са били подведени от местния свещеник, като се признава, че през 2016 г. неговата енория е подписала договор с компанията, предоставяща интернет. В замяна на това енорията получава безплатен визуален мониторинг и достъп до широколентов интернет, който може да се използва от туристите и поклонниците. Други облаги за църката нямало.

Разпоредено е инсталацията на главата на Христос да бъде премахната до 10 май, тъй като може да е обидна, особено за вярващите.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини