От х:

Днес в x:

Мозъкът на егоиста работи по различен начин

Мозъците на алтруистите не функционират по същия начин като на егоистите, а това може да повлияе на важни избори в живота, според ново изследване.

Някои хора не могат да се притесняват от нещо, ако не оказва пряко влияние върху тяхното благоденствие, но има други, които истински се тревожат за бъдещето на цялата планета, например за изменението на климата. Искайки да разберат дали тези различия произтичат от мозъка им, екип от изследователи от Университета в Женева (UNIGE), Швейцария, проверяват мозъците на доброволци с помощта на машина за магнитен резонанс (MRI).

Техните резултати показват, че "егоистичните" индивиди не използват областта на мозъка, която ни позволява да си представим далечното бъдеще. "Алтруистите", от друга страна, показват силна активност в същата област. Тези констатации, съобщава екипът, биха могли да се използват за подобряване на способността на хората да си представят бъдещето и своята роля в него и да се ангажират повече в обществено значими въпроси.

Твърде далече - не се отнася за мен

За да се насърчат възможно най-много хора да се ангажират с отговорно за бъдещето на планетата поведение, е необходимо те да чувстват например, че последиците от изменението на климата им оказват влияние. Хората, които са по-егоцентрични, не мислят много за проблема, вярвайки, че последствията и потенциалните затруднения са далеч от тях, както във времето, така и в пространството.

Защо някои хора гледат на изменението на климата със загриженост, докато други не могат да се притеснят от това?

 

"Зададохме си въпроса какво може да се научи чрез магнитния резонанс (MRI) за това, как мозъкът обработва информацията за бъдещото въздействие на изменението на климата и как този механизъм се различава в зависимост от егоцентризма на индивида", разказва Тобайъс Брош (Tobias Brosch), професор по психология във Факултета по психология и образователни науки на UNIGE и водещ автор на статията, публикувана в списание Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience.

Екипът започва изследванията си от обобщаващия доклад за 2014  г. на IPCC (Междуправителствената експертна група по изменението на климата). Въз основа на този документ швейцарските учени изваждат от доклада прогнозите за резултатите от промените в климата - например ограничен достъп до питейна вода, икономически колапс, социални катаклизми или засилена политическа нестабилност и насилие. После доброволците са помолени да си представят себе си след години за всеки един от тези ефекти - този срок не е предназначен да отрази кога ще се почувстват тези ефекти, а по-скоро да се разбере как участниците реагират и възприемат заплахите в близко и най-важното - в далечно бъдеще.

След това доброволците са помолени да попълнят стандартизиран въпросник, който предоставя на изследователите възможност за оценка за егоистичните или алтруистичните нагласи на всеки отделен индивид. След това мозъкът на участниците е сканиран с ЯМР. И накрая участниците са помолени да отговорят на два въпроса в скала от 1 до 8 -  "Това сериозно ли е?" и "Страхувате ли се?" за последиците от събитията.

"Първият резултат, който се вижда, е, че за хората с егоистични нагласи близкото бъдеще е много по-тревожно от далечното бъдеще, което ще се случи едва след смъртта им. За алтруистите тази разлика изчезва, тъй като те виждат сериозността на положението една и съща", обяснява Брош.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини