От х:

Днес в x:

Как да убиете някого и наистина да се измъкнете?

През 2005 г. професор по право от Мичиган публикува статия в специализирано издание по право, в която описва как да извършите убийство и да се измъкнете.

Материалът му получава много внимание, защото, за разлика от много измислени истории за "перфектни престъпления", сценарият, който професорът по право Браян Калт описва, е реален и много възможен.

Простото престъпление на проф. Калт се извършва в зона с площ от 50 квадратни километра, наречена Зоната на смъртта. Тя е разположена на върха на най-известния супервулкан в Америка - национален парк Йелоустоун.

В този оазис без закони човек може да извърши всякакво сериозно престъпление, като например убийство, да си признае и все пак да си тръгне свободен. Ето как:

По-голямата част от националния парк Йелоустоун се намира в щата Уайоминг. Най-северните и най-западните части на парка обаче минават през границата в съседните щати Монтана и Айдахо. 

Тук се корени възможността за перфектното престъпление, благодарение на слаб текст в Шестата поправка на Конституцията на САЩ.

Нека си представим човек, който убива някого в ​​частта на парка, която се намира в Айдахо. Той е арестуван и отведен в Уайоминг, в чиято юрисдикция е паркът, за да бъде съден.

Тъй като обаче Конституцията на САЩ изисква всяко съдебно дело да се проведе в щата, в който е извършено престъплението, убиецът трябва да бъде върнат в Айдахо. Пред съда в този щат той може да се позове на Шестата поправка.

Тя гласи, че всеки съден трябва да получи справедлив процес пред безпристрастно жури, съставено от представители от щата и района, в който е извършено престъплението. Това трябва да е лесно, но не и в случая на национален парк Йелоустоун.

Когато е създаден Йелоустоун, целият парк е разположен във федералния район на Уайоминг, включително частите, които днес попадат в щатите Монтана и Айдахо. Така че докато щатът, в която е извършено престъплението, е Айдахо, районът е Уайоминг.

Това означава, че журито трябва да бъде съставено от хора, живеещи в границите на националния парк Йелоустоун в Айдахо. За щастие на обвиняемия обаче, никой не живее в северната част на Айдахо, попадаща в Йелоустоун.

Тъй като журито не може да бъде образувано, не е възможно човекът да бъде съден за престъплението. Така че, теоретично, той трябва да бъде освободен, посочва Amusing Planet.

След като Калт официално описва Зоната на смъртта, тя влиза в съдебна битка. Ловец незаконно застрелва лос в частта на Йелоустоун, попадаща в щата Монтана. Той използва аргумента на Калт в изслушването си пред съда и изисква съдебното жури да бъде съставено от хора, живеещи в щата Монтана и района Уайоминг.

И въпреки че в тази част на Щатите живеят хора, много от тях не са достатъчно квалифицирани, за да бъдат избрани за съдебни заседатели, така че е  много трудно, ако не и невъзможно, да се състави пълно съдебно жури от дванадесет човека.

За съжаление, съдът отхвърля този аргумент, а ловецът не обжалва решението.

Просто решение на проблема, според експертите, е да се приеме закон, който поставя териториите от национален парк Йелоустоун под юрисдикцията на щатите, в които те се намират. Конгресът обаче не смята, че Зоната на смъртта е проблем. 

"Съдилищата могат или не могат да се съгласят, че моята вратичка в закона съществува, като във всеки случай тази статия не е предназначена да вдъхновява никого да извърша престъпления", пише Брайън Калт в оригиналния си труд.

"В крайна сметка, престъпността е лоша, но това нарушава Конституцията. Ако съществува вратичката, описана в това есе, тя трябва да бъде затворена, а не да се пренебрегва", допълва той.

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини