От х:

Днес в x:

Огромна мъртва зона откриха в Арабско море и тя нараства

Растяща мъртва зона в северозападната част на Арабско море е открита от учени от Университета на източна Англия. Рязкото спадане на съдържанието на кислород в Оманския залив е установено с подводните роботи Seaglider, пишат изследователите в EurekAlert!.

Двата автономни подводни апарата, използвани в залива, могат да се потапят до 1000 м дълбовина и да работят няколко месеца. При това те поддържат спътникова връзка. Така била съставена карта на разпределението на кислорода в морската вода. Мъртвата зона, в която се наблюдава хипоксия, е сравнима по площ с Шотландия и продължава да расте.

Мъртвите зони (зони на кислороден минимум) обикновено са на дълбочина 200-800 метра. Те се появават в резултат на затоплянето на водата и при повишаване на концентрацията на органични вещества и торове, идващи от сушата с оточните води.

Изследването на мъртвата зона в Арабско море е изключително трудно заради пиратството и конфликтите в региона и никой не е имал представа за размера на бедствието, казват учените. 

"Очаква се да се случи бедствие - изменението на климата допълнително влошава нещата, тъй като по-топлите води съдържат по-малко кислород, и тор и отпадъчни води, изтичат от сушата в моретата... Арабско море е най-голямата и най-дебела мъртва зона в света, но досега никой не знаеше колко лошо е положението, защото пиратството и конфликтите в района го правят твърде опасно за събиране на данни."

Компютърните модели показват, че нивото на кислорода в Световния океан продължава да спада през последното столетие и броят на нарастващите мъртвите зони се увеличава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини