От х:

Днес в x:

Упс! И Twitter е съгрешила с Cambridge Analytica

Александър Коган, изследователят, който е предоставил информация от милиони профили във Facebook на британската анализаторска компания Cambridge Analytica, е купил също и данни от Twitter, съобщи в неделя информационната агенция Bloomberg.

Компанията на Коган Global Science Research (GSR) е получила достъп в продължение на цял ден през 2015 г. до цялостна обществена информация в Twitter, пише Bloomberg, позовавайки се изявление пред агенцията от Twitter.

Информационната агенция цитира услугата за кратки съобщения: „GSR е имала през 2015 г. уникален и еднократен достъп до API до произволен избор от типа на пробата на публичните туитове от пет месеца - от декември 2014 г. до април 2015 г.".

Според Bloomberg Twitter предоставя на конкретни фирми чрез т. нар. приложни програмни интерфейси (API) или софтуер достъп до информация на потребителите. След това тези фирми ги използват, за да анализират събитията, общественото мнение или обслужването на клиентите.

Корпоративните клиенти получават най-широк достъп до данни, който включва последните 30 дни с туитове, а това се случва още от 2006 г. За да получат този достъп, клиентите трябва да обяснят как възнамеряват да използват данните и кои ще са крайните потребители на данните.

Twitter не продава данни от частни директни съобщения. Приходите на компанията от "лицензирането на данни и други приходи" са нараснали с над 20% до 90 млн. долара през първото тримесечие на 2018 г.
 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини