От х:

Днес в x:

В океаните има толкова много медузи, че учените започнаха да ги покриват с шоколад

Красивите плажове на югоизточна Италия привличат със своите златисти пясъци и лазурни води, но дори и в разгара на лятото няма да откриете много плажуващи. Причината: в близост до брега, по вълните се носят хиляди жилещи медузи.

Местните предупреждават посетителите да не навлизат в дълбокото и да не потапят главите си „защото лицата им ще станат червени като чушки“.

Медузите са все по-често срещан проблем за Средиземноморието, който струва скъпо на бреговите общности. Те губят милиони евро от намаляващия брой туристи и от щетите по инфраструктурата.

Жилещите създания предизвикват хаос не само в Европа. В Япония, рибарите често откриват в мрежите си медузи, вместо риба. Швеция дори бе принудена да затвори една от водещите си електроцентрали, след като хиляди медузи запушиха охлаждащите тръби през 2011.

Морските изследователи не са сигурни на какво се дължи настоящия бум на медузи. Създанията и до днес си остават слабо проучени. Според някои, причина за нарастващата им численост са естествените колебания в околната среда. Други посочват комбинацията от редица предизвикани от човека проблеми, включително покачващите се температури, окисляването на океаните, замърсяването и прекомерния риболов. В допълнение, медузите са силно приспособими и успяват да оцелеят в топли, замърсени и окислени води, условия, които обикновено убиват другите морски обитатели. Каквато и да е причината, безмозъчните създания се размножавата с такава скорост, че се превръщат в икономическо проклятие.

Учените се опитват да открият най-доброто решение на проблема и да превърнат неприятните създания в печаливша стока, за да насърчат хората да ги преследват и продават. Наскоро група морски изследователи от 8 различни страни даде ход на проекта GoJelly, чиято цел е да създаде цяла гама от продукти, базирани на медузите, включително водни филтри, храна за риби, кремове за лице, фертилизатори и храна.

В момента уловените медузи се изхвърлят или обратно в океана, или на боклука.

Проектът едва сега стартира, но надеждите са, че той ще се възползва от увеличената численост на медузите, като в същото време се справи със замърсяването на океаните с микропластмаса. Миниатюрните частици пластмаса, чийто източник най-често са козметичните продукти, не могат да бъдат филтрирани от съоръженията за преработка на отпадни води и свършват в океана. GoJelly разработва воден филтър от мукус от медузи, който ще улавя частиците при обработката на водите.

Първоначалните изследвания са обещаващи, оказва се, че мукусът би могъл да отстрани дори наночастици, които са още по-малки и от микропластмасата.

В Европа колаген от медузи – за който се смята, че е еликсир против стареене – се използва в някои кремове против бръчки. В Япония учени експериментираха като разпръснаха медузи върху обработваемите площи като фертилизатор, а в Китай изследователите добавиха медузи към стандартната храна за риби. Резултатите са окуражаващи: нещо в слузестите създания кара рибите и растенията да растат по-бързо.

Датска компания наскоро откри начин за създаването на чипс от медузи, като накисна създанията в етанол и след това ги остави да изсъхнат – процес при който желатиновата текстура става хрупкава.

Предстои още много работа преди медузите да се появят на пазара. Освен колагена и няколко други вещества, изследователите не знаят нищо за хранителната стойност на организмите.

Очевидно те не са толкова хранителни, колкото рибата. Медузите се състоят от 95-98% вода, а водата е тежка. Това означава, че събирането им от моретата и отглеждането им са рисковани и икономически неизгодни. Популацията им е динамична: в една година се наблюдава спад, а в следващата нещата може много бързо да се променят.

Сред другите пречки са културните различия. Докато в Източна Азия хората редовно ядат медузи, западните култури не са отворени за идеята – според някои това е все едно да дъвчеш „солени ластички за коса“. Изследователи от Италия се опитват да открият начини за приготвяне на медузите, така че да паснат на западния вкус. Те дори създали готварска книга, която включва и рецепта за медузи покрити с шоколад.

Най-големият проблем с проекта е, че той не търси причината за проблема с медузите.

Те се размонажават чрез полипи по морското дъно, затова събирането на възрастните екземпляри по повърхността няма да доведе до промени в числеността им.

Изглежда, че летовниците по италианските плажове скоро няма да се радват на чисти от медузи води, но неволите им може да станат по-лесни за преглъщане, особено ако са покрити с шоколад.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ОБ
    о боже
    4 0
    19:14, 27 апр 2018

    Какви неща доживяхме.Занимават се с толкова безсмислени проучвания, а никой не се заема серозно с океана.Не знаем как се развиват процесите там.Колко много неща не знаем още за нашите видове и нашия океан, за пустините, за климатичните промени ...Обаче отиваме на Марс.Кой е лудия тука?Колко пари ще потрошат и за какво?За момента нещото което е абсолютно сигурно че правим е - з а м ъ р с я в а м е! Замърсяваме океана, замърсяваме въздуха, замърсяваме вече даже пространството около нашата планета ....и от време на време ни пада нещо върху главите.Човечеството е полудяло.Не вярвам да оцелеем дълго ако продължаваме да се движим в тази посока.

Последни новини