От х:

Днес в x:

Древните глинени небостъргачи. Манхатън в пустинята

    Наричат Шибам най-старият град на небостъргачите в света.

    Tози древен град в Йемен има хилядолетна история, през която неведнъж е ставал столица. Неговите граници са били твърдо установени и оградени с крепостна стена. Населението нараствало и така се появили "небостъргачите".

    Високите сгради са изцяло от глина. Някои са с форма на пресечена пирамида, защото дебелината на стените е все по-малка с всеки следващ етаж.

    Заобиколен от крепостна стена, градът на "небостъргачите" Шибам е от 16-ти век и е един от най-старите и най-добрите примери за градско планиране, основан на принципа на вертикалното строителство. Разположен на важна спирка на кeрваните с подправки и тамян, укрепеният град се разраствал вертикално. Неговите впечатляващи структури, подобни на кули, се издигат от скалите и дават на града прозвището "Манхатън в пустинята". 500 от тях са кули с 5 до 11 етажа, като всеки етаж има една или две стаи. Тук са някои от най-високите глинени жилищни сгради в света, като някои от тях са над 30 м високи. За да се предпазят сградите от дъжда и ерозията, стените трябва да се поддържат редовно чрез нанасяне на нови слоеве кал.

    Улиците и площадите в крепостта са с правоъгълна планировка. Градът е построен върху скалист наклон на няколкостотин метра над вади (*), на мястото на по-ранно селище, което частично е било разрушено при големи наводнения през 1532-1533 година.

    Най-ранното селище е от предисляимския период. Шибам става столица на Хадрамат след разрушаването през 300 г. сл. н.е. на старата столица Шабва на запад.

    Остаряването на старата селскостопанска система за управление на наводненията на вадите (*), претоварването на традиционните санитарни системи при въвеждането на модерно водоснабдяване, комбинирано с неадекватно дрениране, заедно с промените в управлението на животновъдството, са допринесли за западането на града през 19 век.

    Старият крепостен град Шибам и ролята му във Вади Хадрамат са изключителен пример за населено място, за използването на земята и градоустройството. Вътрешната архитектура на Шибам, включително визуалното ѝ въздействие, извисяващо се от наводнената равнина на вади, функционалния дизайн, материалите и строителните техники, са изключителен израз на традиционната арабска и мюсюлманска култура. Затова от 1982 года Шибам е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО..

    * Вади е термин (арабски и иврит) за долина, сухо речно корито, което се пълни с вода само по време на проливни дъждове.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини