От х:

Днес в x:

Еврото сменя лева най-рано през 2022-а

Кога България ще смени лева с еврото? До една година страната ще влезе в чакалнята на еврозоната, с което започва процесът по смяна на валутата, посочва NOVA.
 
Страната ни е задължена да въведе еврото, но точен срок за това няма. То е официална валута само в 19 от държавите. Великобритания и Дания, например, са отказали, а седем държави-членки все още се чудят кога и как да го направят.
Сега България се откроява като лидер - амбицията на правителството е голяма, а надеждата е най-късно до една година да влезем в чакалнята. За целта всички трябва да ни кажат „да”.

Започват „тихите преговори“ - месеци, през които страната ни ще бъде гледана под лупа. Целта е левчето да се превърне в евро. Първата стъпка е именно влизането в така наречената чакалня. За целта имало политическа воля, дори от опозицията.
 
„Споделяме мнението, че е настъпил моментът България да прави конкретните крачки към бъдещото членство в еврозоната. Мисля, че има отворен прозорец, който не бива да изпускаме", коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Няма никаква причина да получим отказ - би било лицемерно, би било извън правилата и би било знак за различно отношение”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.


Правителството е категорично - не сме опасни за еврозоната, а еврото не е опасно за нас. Хората в по-малките градове обаче са объркани. Те са на мнение, че стоките в магазините ще поскъпнат.
 
Първият мит, който трябва да отпадне - от минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери”, успокои финансовият министър.
 
Кабинетът „Борисов” е получил уверение и от вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите, че до месец България ще направи първата стъпка - получаване на така наречената "пътна карта”. На практика тя трябва да разпише всичко.

В чакалнята трябва да останем поне две години и да покажем финансова дисциплина.
 
Подкрепата за еврото достига най-високите си нива. Трима от всеки четирима европейци подкрепят единната валута”, заяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел.
 
Според президента Румен Радев България трябва да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към еврозоната. На практика левчето може да бъде сменено с евро най-рано през 2022 година.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини