От х:

Днес в x:

Предложиха доц. д-р Кирил Бакърджиев посмъртно за почетен гражданин на Хасково

    Летописецът доц. д-р Кирил Бакърджиев да бъде удостоен посмъртно за почетен гражданин на Хасково, предложиха от тракийското дружество в Хасково. Идеята за званието е на Инициативен комитет, съобщи председателят на организацията Кирил Сарджев по повод отбелязване на 100 г. от рождението на дългогодишния тракийски деятел и изследовател, автор на трилогия за Доган Хисар /Есими/, което е и родното му село.

    За отбелязване на годишнината от рождението се събраха негови роднини, почитатели, съмишленици в Регионалния исторически музей в Хасково. За делото му разказа д-р Красимира Узунова. Сред родствениците беше поетесата Ели Видева, която е негова племеници – дъщеря на сестра му. Хасковлийката разказа спомени за чичо си.

    Доц. д-р Кирил Бакърджиев е един от хилядите тракийци, пре- живели бежанството, носещи в сърцето си свидния спомен за родната Тракия. Той приема като мисия съхранението и предаването на много хора истината за тракийския въпрос. В продължение на 60 години, съзнателно, с чувство за дълг, проучва историята, географията, етнологията, народното творчество на родния Доганхисар.

    Енергичен по природа, той дълги години е в ръководството на тракийската организация. Има принос за изграждането на Тракийския дом и паметника на Капитан Петко Войвода в Хасково. Най-съществената част от неговата мисия, обаче, представлява събирателската му дейност – с касетофон в ръка той влиза в почти всеки тра-кийски дом, за да запише личните спомени на стотици хора.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Тр
      Тракийски българин
      13 0
      22:55, 26 апр 2018
      Доцент д-р Кирил Бакърджиев е един от малкото достойни Хасковлии заслужаващи почетното звание.През живота си той е бил всеотдаен в професията си, като защитава първи в цяла Южна България голям докторат на ветеринарно медицинските науки. Освен това през целия си живот не забравя къде роден- неговата Беломорска Тракия. Той запази за нас и идните поколение спомена за геноцида над българите в Тракия от турци и гърци.Той пише своята трилогия Доганхисар- Градец, повече от тридесет години. Заради тази негова саможертва очаквам,кмета на града ни г-н Беливанов да внесе докладна за удостояването му с званието "Почетен гражданин на Хасково" -посмъртно, а общинските съветници с уважението, което заслужава д-р Бакърджиев я гласуват.
    • 2
      Ба
      Бай Тодор
      2 -6
      09:47, 27 апр 2018
      Толкова ли няма живи достойни, та търсите сред мър... Виж коментара
    • 3
      Ив
      Иван
      5 -1
      12:26, 27 апр 2018
      Има хора за които разбираме колко значими са едва след тяхната смърт. Д-р Кирил Бакърджиев беше изключително скромен човек и никога не е търсил признание за неговата дейност приживе. Сега когато се навършват сто години от неговото рождение признателните потомци на тракийските българи виждат колко величаво е делото му и затова го предлагат за удостояваме със званието "Почетен гражданин на Хасково "- посмъртно. А що се отнася за удостоените живи, голяма част от тях доста трябва да се потрудят, за да стигнат направеното от д-р Кирил Бакърджиев.
    Последни новини