От х:

Днес в x:

Бурни аплодисменти в Конгреса за визията на Макрон за света

Президентът на Франция Еманюел Макрон получи триминутни аплодисменти от американските законодатели преди да изнесе реч на английски език пред Конгреса на САЩ, призовавайки Вашингтон да не напуска световната арена, съобщават АФП, СиЕнЕн и други медии. 

Макрон се ръкува със сенатори и конгресмени и на няколко пъти сложи ръка на сърцето си преди да изнесе реч, която засегна общата история на двете държави и международни проблеми.

"Нашите две нации са създадени на една и съща почва, основани на идеалите на Американската революция и Френската революция", каза той.

"Ние работихме заедно за универсалните идеали на свободата, толерантността и равните права", добави той, хвалейки Конгреса като "светилище на демокрацията".

След поредица от срещи с президента на САЩ Доналд Тръмп и пищна държавна вечеря във вторник в Белия дом, Макрон се опитва да разпространи визията си за света и да убеди САЩ да не напускат световната сцена.

"Днес международната общност трябва да засили нашата игра и да изгради световен ред през XXI век, основан на трайния принцип, който установихме след Втората световна война - върховенството на закона", подчерта френският лидер, разкривайки визията си за света.

"Можем да изградим световния ред през XXI век на базата на нов вид мултилатерализъм, основан на по-голяма ефективност, отговорност и резултат, ориентиран към мултилатерализъм", добави той.

"САЩ са тези, които създадоха този мултилатерализъм. Вие сте тези, които сега трябва да помогнат за запазването и преоткриването му", призова Еманюел Макрон.

"Ние можем да изберем изолационизма", каза френският президент, но затварянето на вратата към света няма да спре еволюцията. Според него сега е критичен момент и световната общност трябва да действа спешно за защита на международни институции като НАТО и ООН.

Макрон критикува национализма и подчерта, че за силно многостранно сътрудничество е необходимо и участието на САЩ.

Той засегна редица международни теми, включително Парижкото споразумение за климата, ядрената сделка с Иран и други.

Сигурен съм, че един ден САЩ ще се върнат и ще се присъединят към Парижкото споразумение, каза той и подчерта важността да се борим за защита на околната среда.

"Аз вярвам в изграждането на планета за нашите деца, която ще е обитаема след 25 г. Някои хора смятат, че гарантирането на индустрии и работни места е по-важно от климатичните промени. Приемам това, но ние трябва да намерим плавен преход", призова той и допълни: "Нека се изправим. Няма планета Б".

Иран никога няма да притежава ядрени оръжия, закани се Макрон пред Конгреса.

По думите му Франция ще остане част от международния ядрен договор.

"Нашата задача с Иран е ясна: Иран никога не трябва да притежава ядрени оръжия, не сега, не след пет години, не след 10 г., никога. Не трябва да го напускаме, ако нямаме на негово място нещо съществено. Това е моята позиция", акцентира той.

Президентът на Франция заяви, че "ние трябва да се борим срещу разпространяващия се вирус с фалшивите новини".

"Без здрав разум, без доказателства няма реална демокрация, защото демокрацията е за истински избор и рационални решения", изтъкна той.

Държавният глава предупреди САЩ да не започват потенциални търговски войни и се обяви за "свободна и справедлива търговия".

След поредица от срещи с президента на САЩ Доналд Тръмп и пищна държавна вечеря във вторник в Белия дом, Макрон се опитва да разпространи визията си за света и да убеди САЩ да не напускат световната сцена. "Днес международната общност трябва да засили нашата игра и да изгради световен ред през XXI век, основан на трайния принцип, който установихме след Втората световна война - върховенството на закона", подчерта френският лидер, разкривайки визията си за света. "Можем да изградим световния ред през XXI век на базата на нов вид мултилатерализъм, основан на по-голяма ефективност, отговорност и резултат, ориентиран към мултилатерализъм", добави той. "САЩ са тези, които създадоха този мултилатерализъм. Вие сте тези, които сега трябва да помогнат за запазването и преоткриването му", призова Еманюел Макрон. Снимка 352765 Източник: ЕПА "Ние можем да изберем изолационизма", каза френският президент, но затварянето на вратата към света няма да спре еволюцията. Според него сега е критичен момент и световната общност трябва да действа спешно за защита на международни институции като НАТО и ООН. Макрон критикува национализма и подчерта, че за силно многостранно сътрудничество е необходимо и участието на САЩ. Той засегна редица международни теми, включително Парижкото споразумение за климата, ядрената сделка с Иран и други. Снимка 352761 Източник: ЕПА Сигурен съм, че един ден САЩ ще се върнат и ще се присъединят към Парижкото споразумение, каза той и подчерта важността да се борим за защита на околната среда. "Аз вярвам в изграждането на планета за нашите деца, която ще е обитаема след 25 г. Някои хора смятат, че гарантирането на индустрии и работни места е по-важно от климатичните промени. Приемам това, но ние трябва да намерим плавен преход", призова той и допълни: "Нека се изправим. Няма планета Б". Иран никога няма да притежава ядрени оръжия, закани се Макрон пред Конгреса. По думите му Франция ще остане част от международния ядрен договор. Снимка 352760 Източник: ЕПА "Нашата задача с Иран е ясна: Иран никога не трябва да притежава ядрени оръжия, не сега, не след пет години, не след 10 г., никога. Не трябва да го напускаме, ако нямаме на негово място нещо съществено. Това е моята позиция", акцентира той. Президентът на Франция заяви, че "ние трябва да се борим срещу разпространяващия се вирус с фалшивите новини". "Без здрав разум, без доказателства няма реална демокрация, защото демокрацията е за истински избор и рационални решения", изтъкна той. Държавният глава предупреди САЩ да не започват потенциални търговски войни и се обяви за "свободна и справедлива търговия".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини