От х:

Днес в x:

Родопски гайдари поведоха сватба на брега на океана в Доминикана

    Те са са петима млади и талантливи изпълнители на фолклорна музика-трима гайдари, майстор на тъпана и певец, които разпространяват българската народна музика, родопската песен и гайда в страната и чужбина. Те са формацията със звучното име "Родопико".

    Димитър Арнаудов, който е певецът на фолклорната група и 25 годишният Иван Христов са от Пловдив, Юлди Сираков е на 26 години, родом е от Девин, но живее в Пловдив. Райчо Палагачев е роден през 1989 г. в Смолян, свири от 8-годишен и запалил и по-малкия си брат Йордан по гайдата. По-късно решават да се изявяват заедно и създадат формация „Родопико“.

    Момчетата свирят на различни сцени и събития в страната и чужбина, но скоро имаха екзотична покана да поведат сватбено шествие в далечна Доминикана. Първоначално се поколебали дали да летят 8 800 км. до островната държава, но после стегнали куфарите, сложили носиите и гайдите, и заминали.

    Първата презокеанска сватба се случила през януари тази година в малко градче в областта Самана по покана на техни познати. Младоженците искали да свирят гайди на тяхното лично тържество, а фолклорът да е част от цялата музикална програма за празника им.

    „Когато засвирихме с родопските гайди на брега на океана, гостите – предимно българи, плакаха от звуците на гайдата. Плакаха и хората от местното население, присъствали на сватбеното тържество. Родопската музика им въздейства така, както и на всеки един българин. Повечето от приръстващите се разчувстваха и просълзиха. Нещо невероятно... Не сме очаквали такъв интерес и такова съпреживяване на нашата българска музика от хората там. Градчето беше страхотно, местните са много усмихнати и дружелюбни хора“, разказаха гайдарите от „Родопико“.

    Те ще запазят ярки спомени от пътешествието до Доминикана, която ги очаровала не само с топло и ясно лято, но и с изключително девствена и запазена природа. Ще помнят и за цял живот разходката с корабче навътре в океана, при която от близо наблюдават игра на група гърбати китове, заради които в заливите на крайбрежието пристигат туристи от цял свят, привлечени от играта на китовете в размножителния сезон.

    И ако сега получат покана да надуят гайдите на друга далечна точка, може би няма да се замислят, защото част от истинското преживяване е да оставят следа от българската музика навсякъде по света.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ин
      Инж. Трендафил Аромов
      2 0
      21:52, 24 апр 2018
      Това което правите за България и българското е велико. Благодаря Ви момчета
    • 2
      Кр
      Кристина Милчева
      2 0
      21:54, 24 апр 2018
      Историята и величието на България е записана в звука на гайдата ! А вие е предавате за поколенията напред по един наистина великолепен начин ! Благодаря Ви .
    • 3
      Кр
      Кристина Георгиева
      2 0
      22:59, 24 апр 2018
      Една страхотна формация. Продължавайте все така.
    Последни новини