От х:

Днес в x:

Невероятно! Заснеха действията на имунни клетки в жив организъм в 3D (видео)

За първи път учените постигнаха живи и ясни изображения в реално време на имунна клетка в естествената ѝ среда, в случая - във върешното ухо на жива риба зебра.

Въпреки че знаем от десетилетия как клетките се движат в организмите, видео за първи път показва триизмерно и с висока резолюция този процес. В реално време имунната клетка мигрира през вътрешното ухо на малка рибка зебра.

Сините точки, които се виждат във видеото са частици декстран, захарен полизахарид, който се намира в много вещества - от виното и лекарство за сърце до зъбната плака.

Този материал е вълнуващ, защото е първият по рода си, направен с помощта на съвсем нов тип микроскопия. Разбира се, клетки под микроскоп се наблюдават от стотици години. Но когато се опитат да ги снимат, резултатите са размити. Най-ясните илюстрации идват от групи от клетки на стъклени плочки, което означава, че никога не сме виждали цялата картина.

"Това повдига очевидното съмнение, че ние не виждаме клетктеи в естественото им състояние, щастливо приютени в организма, в който са се развили", казва ръководителят на екипа - физикът Ерик Безиг от Медицинския институт "Хауърд Хюз" във Вирджиния. Дори когато се опитваме да видим само една клетка в даден момент, нашите микроскопи са твърде бавни, за да следват всички действия в 3D.

За да преодолее това, Безиг и неговият екип съчетават две микроскопски технологии - адаптивна оптика и светлинна микроскопия. Адаптивната оптика е технологията, която астрономите използват, за да наблюдават отдалечени небесни обекти през атмосферата на Земята. Тя изчиства шумовете в картината и така учените получават чиста картина на живите клетки. Втората техника  позволява на изследователите да заснемат тези супер ясни изображения в реално време.

Така се получава движеща се 3D картина с висока разделителна способност, всичко това без да пържи клетката или да се нарушава нейната дейност. Резултатът е нещо, което учените искат от години - ярки, ясни и живи изображения на нашите клетки в действие под микроскоп.

Дори структури вътре в клетките могат да се видят с помощта на тази техника - това тук са органели в окото на рибката зебра. Как е получено 3D изображението - във второто видео по-долу.


Това ще доведе до открития и пробиви, които не можем да си представим сега.

Следва ракова клетка с протягащи се лепкави придатъци, докато се движи през кръвоносен съд и се опитва да се вмъкне някъде на стената на съда:

А ето и видеото с главен герой имунната клетка във вътрешното ухо на ембрион на рибка зебра. Тя поглъща декстрана и, не забравяйте, това се случва непрекъснато в нашите организми, но го виждаме за първи път!

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини