От х:

Днес в x:

Може ли Саудитска Арабия да сбъдне мечтата на един мъж за хеви метъл

Дъхът ѝ замъглява стъклото, но това не я спира. Момичето, притиснало носа си към него, се е вторачило с невярващ поглед в ресторанта, в който могат да влизат само мъже, и по-конкретно в един мъж, който изглежда съвсем различно от всеки друг, когото някога е виждала.

По улиците на Рияд хората му подвикват и го наричат "син на дявола". Имад Муджалид не носи традиционна роба, а черни ризи. Къдравата му коса се спуска до широките му рамене. Когато 37-годишният мъж застане на сцената, неговите крясъци разтърсват цялата зала. Той е представител на дет метъла в Саудитска Арабия и е наричан "Звяра от Близкия изток".

Но звярът се е страхувал много години. Страхувал се е от религиозната полиция, от разтурване на нелегалните концерти, от това да не бъде арестуван и бичуван. Без значение, че Имад и милиони други млади саудитци толкова са копнеели за промяна и свобода. Държавата беше безпощадна.

Досега. Вече проблясва надежда. Саудитското общество се отваря за модерния свят - по нареждане отгоре. На жените скоро ще им бъде позволено да шофират като във всяка друга страна. Кината отново ще показват филми. Има модни ревюта и панаири за комикси.

Младите саудитци казват, че страната е в шок - положителен шок. А Имад има една мечта - той казва, че е време метъл музиката да навлезе в неговата страна: "Толкова искам да бъда първият, организирал метъл фестивал в Саудитска Арабия."

МбС, както го наричат в монархията, е истинският управник на Саудитска Арабия, а не кралят. Преди три години Мохамед бин Салман беше просто един от стотиците принцове, наследници на основателя на държавата Абдул Азиз ибн Сауд и неговите потомци. После бащата на Мохамед се премести в кралския дворец. Остаряващият монарх направи Мохамед свой наследник и му позволи да натрупа огромна власт.

В същото време търпението на саудитците под 30-годишна възраст, които съставляват по-голямата част от населението, се изчерпва. Мнозина учат в чужбина. Те усилено ползват социалните медии. Искат страната им да има това, което виждат във външния свят.

Когато миналия октомври престолонаследникът показа, че е съгласен с тях, това беше исторически ден. "Ние искаме нормален живот", каза той на конференция в Рияд и после даде обещание. Един "умерен ислям" вече ще господства над уахабизма - радикалното саудитско тълкуване на исляма, обяви той.

В главния град Джеда на Червено море мюезин призовава хората за молитва. Имад удря неуморно барабаните си, за да го заглуши. Разказва как преди много години, докато шофирал, чул солово изпълнение на китара, което променило живота му. Искал да чуе още. Брат му, който е стюард в авиокомпания, му носел касетки със записи от чужбина. Брайън Адамс и "Скорпиънс". "Айрън Мейдън", "Джудас Прийст", "Блек Сабат".

Към края на 90-те години на 20 век интернет се превърнал за Имад в прозорец към света. Когато за първи път написал името на групата "Металика" в търсачката, бил изумен от разнообразието, жанровете и поджанровете на музиката там. Музиката - до голяма степен забранена в саудитския обществен живот - за него изведнъж вече не била просто музика.

Щастието, което намирал в метъл музиката, било обаче в рязък контраст с жестокостта на система, възнаграждаваща единствено нагаждачите. Той многократно бил спиран от религиозната полиция и разпитван. "Често се чувствах все едно съм престъпник", спомня си той.

Имад също така изнасял нелегални концерти в Саудитска Арабия, докато една вечер не се случило нещастие. Те били открити в жилищен комплекс в Рияд през 2010 г. Провеждал се концерт, когато се появила религиозната полиция. Двамата организатори на концерта - приятели на Имад, прекарали месеци в ареста и за наказание получили по 300 удара с камшик.

След това метъл сцената изчезнала. Досега.

Саудитска Арабия преживява времена на промяна, характеризиращи се едновременно с приповдигнат оптимизъм и тревога. Много хора съзират предстояща възможност, други се страхуват за мястото си в обществото, а това е взривоопасна смес.

Имад иска да се възползва от своя шанс да доведе метъл музиката в кралството. Той е съставил списък с групи, които желае да покани за концерт за рождения си ден през ноември. "Аз не пия, но почитателите на метъла със сигурност ще бъдат ядосани, че тук няма алкохол", казва той. Въпреки това те ще дойдат, обещава той. Определено.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини