От х:

Днес в x:

Сиел Шефкетова на Европейски конкурс за млади учени

Дванадесетокласничката Сиел Шефкетова от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ се класира за Европейския конкурс за млади учени, който ще се проведе през септември в Дъблин, Ирландия. Тя участва със своя проект „Спрежение на Микел“. Сиел ще представи България с още двама ученици от Математическата гимназия в Пловдив и един ученик от Природо-математическата гимназия в Смолян. Тези ученици са призьорите в Националния конкурс „Млади таланти“, който се състоя в София. Церемонията по награждаването на финалистите в конкурса се проведе в Археологическия музей в столицата. Наградите връчи заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов. Другата наша финалистка Цветелина Карамфилова получи сертификат за отлично представяне. Това е поредният успех на славейковските математици в националните конкурси.

Преподавател по математика на Сиел в „Славейков“ е „откривателят на математически таланти“ Вълчо Милчев, а научен ръководител при съставянето на проекти – Надежда Аплакова.

Конкурсът „Млади таланти“ се организира за 20-та поредна година от Министерството на образованието и науката. В него младежи от цялата страна се надпреварват за най-добър научен проект в областите биология, химия, информатика, инженерни науки, материалознание, математика, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Конкурсът е част и от съпътстващите инициативи към рамковите програми за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности на Европейската общност.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини