От х:

Днес в x:

Лауреатите на „Южна пролет“ получиха Пегасите си, наградата „Александър Паскалев“ е за Йордан Нанчев

    Бронзовите пегасите за литературен дебют от единствения по рода си в България конкурс “Южна пролет“, грамоти и парични награди бяха раздадени тази вечер за 46 път.

    В литературната надпревара тази година се включиха 44 автори с 43 произведения в четири жанра. Тази година няма подадени текстове в категориите за литературна критика и киносценарий.

    В останалите три състезателни жанра: поезия, проза, детска литература и драматургия, наградите разпредели жури под председателството на лауреата от„Южна пролет“ от 2002 г доц.д.н. Ивайло Христов.

    На официална церемония в залата на театъра в Хасково статуетката в раздел „проза“ получи за романа си „Отлъчване“ смолянчанинът Николай Терзийски. Той посвети наградата си на малката си дъщеричка Марина, на съпругата си Христина и на всички дебютанти тази година.

    С Бронзов пегас за поезия от Хасково си тръгва за първата си издадена стихосбирка „Завой“ Иван Вълев от Сандански.

    Зарница Иванова получава наградата от 46-тото издания на конкурса в раздела за детска литература за дебюта си с „Мая и концертът на талантите“.

    Пиесата „Да се преструваш е прекрасно“ на актьора от трупата на Хасковския театър Петър Влайков, който е дебютант в „Южна пролет“ за драматургия, беше оценена от журито и наградена с Пегас.

    Тази вечер бяха раздадени и съпътстващи награди. Наталия Делева за романа “Невидим“ получи съпътстващата награда за проза, за поезия съпътстващите награди са един от най-младите участници -19-годишната Лилия Йовнова за „Моментът преди порастване“ и за Вангел Имреоров- автор на „Напускане на спомена“. Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ присъдиха наградата си на Лида Пантелеева за книгата й, участваща в раздела за детска литература „Изгубената мелодия на духчето Йойо“. Даниел Тунев пък си тръгва от Хасково с наградата на Сдружение за култура “Хасково 2015“ за стихосбирката си „Чудовища и милосърдие“.

    Наградата, учредена от община Хасково на името на Александър Паскалев, която се присъжда за цялостен принос в литературата е за Йордан Нанчев. Статуетката му връчи председателят на ОбС на Хасково Таня Захариева. От трибуната Нанчев изрази надежда, че един ден родната къща на Александър Паскалев ще бъде превърната в музей.

    За първи път тази година Община Хасково връчи и специална награда на издателството, което участва с най-много дебютанти в Националния литературен конкурс. Грамота и плакет получи издателството “Жанет 45“.

    Официалното закриване на 46-те литературни дни „Южна пролет“ мина със специалното участие на победителите от последното издание на „X фактор“ - групата 4 Magic.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Пр
      просто хасковлия
      11 -7
      08:27, 21 апр 2018
      Най-умният, най-великият, недостижимият хасковски интелектуалец Шалапатов е от три години човекът , който раздава Паскалевата награда. Дори увеличи паричното и измерение от 1000 на 2000лв с условието този, който я получи да дава банкет в неговото ресторантче "Веста" и по този начин да оставя част от парите там. Не съм против Нанчев, но той трябва да си дава сметка, че Шалапатов нареди цялото жури и чрез членовете му симулира уж три номинации. Вкара сред тях дори Ели Видева, която после не получи и един глас и по този начин я унижи. Значи за нея не е гласувала дори шефката на библиотеката, която я е номинирала. Все ми се иска да мисля, че Хасково не заслужава такова нещо, не заслужава Шалапатов , който е със средно техническо образование да се изживява като културтрегер. Все пак ако иска групичката около него нека се радва на подаянията на този самозабравил се човек , в края на краищата тази групичка не е голяма и не може да изпълни дори помещението на любимата му "Веста"
    • 2
      Ян
      Янко Митев
      11 -4
      09:06, 21 апр 2018
      Не че Нанчев не заслужава наградата Паскалев но? Когато политиката се намеси в културата пораженията са върху културата. Постиженията от наградите на един такъв конкурс се виждат след години.Когато видиш развитието на наградените автори.При жури дирижирано от едно срамно недоразумение като ********** не знам.И бихте ли ми казали какви национални награди за литературна история е получавал Нанчев? Защо цялото жури е сменено с удобни на ********** хора. Членът на журито Хубен Стефанов получавал ли е награда за литература за творчеството си.Изобщо много въпроси и мнооого срам.
      • Ху
        Хубен Стефанов
        5 -2
        12:53, 22 апр 2018
        Янко,патологично е твоето черногледство.Имаше моите симпатии като артист -до днес.Ти дори не си си направил труд да попиташ мен или да провериш.Аз имам награда за поезия на името на Иван Николов от конкурса Южна пролет 1999 г.
      • Ян
        янко митев
        0 -3
        16:12, 22 апр 2018
        Във Хасково Хубене, във Хасково. Говоря за национални без хора в журито.
    • 3
      Фи
      Фики
      4 -5
      09:18, 21 апр 2018
      Един безмислен конкурс,едни хора които си губят времето,когато общината им плащаше нощувките в хотелите,тогава имаше много участници 50_60човека,сега когато не им плащат нощувките,и участниците които искат да участват,трябва сами да си плащат,вече едвам 20 човека се събират,просто едно мероприятие за което,неси заслужава ходенето и губенето на време...
    • 4
      Ху
      художник и поет
      3 -6
      14:42, 21 апр 2018
      Следващия е Недялка Бакалова СОЛ ташщк на Шалапутов.
    Последни новини