От х:

Днес в x:

Кметът иска отмяна на левчето на ден за градина, предлага нови такси

Отмяна на решението на Общинския съвет от януари тази година, с която бе въведено облекчение за родители от Хасково – лев на ден за детска градина, иска кметът Добри Беливанов. Неговата докладна записка е включена в дневния ред на следващата сесия.

Кметът предлага намаление на досегашните такси - за Хасково постоянната такса от 25 лева да стане 15 лв, плюс лев на присъствен ден, а за селата постояната такса да се намали от 15 на 10 лева, плюс лев на присъствен ден.

За 5 и 6 годишните градоначалникът предгала да се заплащат по 1.75 лв. на ден за храна, като това важи и за града, и за селата.

Освен това се въвежда и нова форма – почасово посещение на градина (в рамките до три астрономически часа), като се предлага постоянна такса от лев на ден плюс 1.32 лв. на ден за две закуски.

За млечната кухня за деца от 3 месеца до 3 години да се плаща по 1.50 лв. на ден, предлага още кметът.

Досегашните намаления и облекчения за деца с увреждания или родители с такива, както и за сираци или ако братче или сестриче е в същата градина, остават непроменени.

При тази тарифа разходите на родителите ще спаднат, а на общината ще се увеличат. Градоначалникът информира, че досега родителите са поемали 59 на сто от реалните разходи, а общината 41 процента. Ако предлаганите промени бъдат утвърдени от Общинския съвет, съотношението ще е 40/60, като по-голямата тежест ще е за общинския бюджет. За миналата година доплащането за издръжка на детските градини в Хасково е било 1 983 217 лв. От тях общината е платила 820 447 лв, а родителите - 1 162 770 лв.

Предложението на кмета ще се дебатира и гласува на 27 април.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Уч
    училищен
    9 -2
    16:02, 19 апр 2018
    Някой предател пак ще възрази и няма да се чудим кой ще бъде този със самочувствие без покритие.
  • 2
    Ид
    иди ми, доди ми
    24 -12
    16:07, 19 апр 2018
    Тоя замаен кмет що не се гръмне и да приключи мъката за Хасково. То бива идиотизъм, ама неговия минава всякави граници.
  • 3
    Кр
    крайно време е
    16 -7
    16:16, 19 апр 2018
    Крайно време е да се приеме една наредба съобразена със всички изисквания на закона.
    Не е въпроса да издъним бюджета -слевче на ден такса а наистина да е изчислена и премерена. Защото това левче на ден на мен ми звучи като-Е защо пък да не е съвсем безплатна?
    Стига популизъм , дано се вземат в ръце
  • 4
    Jo
    Joker
    11 -5
    19:55, 19 апр 2018
    Е,тоя лев ги побърка тая община!!!Ако някаква такса се вдига го решеват за минути,ама нещо ако се намаля,се започва едно мислене,туткане,хиляда довода ще измислят и накрая нищо!!!!Или ще правите нещо или се я карайте както винаги,ебаси и тъпичите дето на управляват!На две магарета сено не могат да разделят.
  • 5
    Гр
    Гроздана Видева
    13 -7
    21:30, 19 апр 2018
    Не го разбирам този човек. Нали беше добър и благ старец. Защото тогава тръгва срещу децата и младите. Значи може да харчи луди пари за екскурзии и банкети на Смокините за чиновничките а не може да похарчи част от нашите пари за нашите деца. И намалението не е популизъм. Аз вече платих по ниските такси и нищо не се е променило. Просто вместо 75 лева платих 19 защото толкова дни беше ходило детето. Виждате ли разликата, г-н кмете. Защото аз вече е усетих. Пестете от банкети и рекламни табелки не от децата.
  • 6
    Мн
    многозначителен
    1 0
    13:01, 20 апр 2018
    Добри, спри с твоите инатълъци! Дръж се като кмет, а не като вдетинен старец! ******** те удря в грешната глава.
Последни новини