От х:

Днес в x:

ОПГ от маймуни избяга от лаборатория в Тексас (видео)

Четири бабуина направиха смело бягство от изследователски център и бяха преследвани половин час преди да бъдат заловени отново.

Това е вдъхновяващ пример за изобретателността на приматите и способността им да работят в екип, за да вкусят свободата, подчертава ScienceAlert

Бягството се състояло в събота от Института за биомедицински изследвания на Тексас (TBRI) в Сан Антонио. То било извършено благодарение на умелото използване на 208-литров син варел. Избягалите използвали варела като стълба, която да им помогне да преодолеят стените на загражденията си.

Служителите в центъра, в което се помещават почти 1100 животни, осъзнали опита за бягство в събота следобед, като по-късно разбрали, че група бабуини са изправили един от варелите до стената на заграждението, за да извършат бягството си.

Тези варели, които преди няколко месеца били вкарани в заграждението, трябвало да действат като "елемент на обучение". Те поощрявали инстинктите и поведението на животните, като пускали храна всеки път, когато бабуините (наричат се и жълт павиан) ги преобръщали.

Възможно е обаче те да са ги вдъхновили да ги използват за нещо повече.

"Те са много умни животни", заяви говорителят на TBRI Лиза Круз пред Gizmodo. "Наистина не знаем как са успели да изправят варела, но някак си са до направили и той се намираше на точното място, достатъчно близо до стената на заграждението, така че павиан да може да скочи отгоре му и после да пресскочи оградата".

По време на инцидента четири бабуина използвали импровизираната си стълба, за да преодолеят високите стени на заграждението, които са наклонени навътре, за да предотвратят катеренето.

След като бeгълците достигат върха, изглежда, че един от тях се разколебава и доброволно се връща в заграждението.

Другите трима бегълци нямат такива колебания и в крайна сметка се прехвърлят и през втората, по-малко внушителна  ограда около института, и стигат до местните пътища, където стряскат шофьори и зяпачи.

"Може да се каже, че [персоналът на института] бе паникьосан, защото не искаше да ги нарани, защото се опитваха да ги вкарат в загражднието, но животните нямаха такова намерение" - коментира един от свидетелите Янел Бутон пред KSAT News.

След 20-минутно преследване екипът на TBRI успял да прибере трите бабуина.

Хубаво, че никой от тези бабуини не е бил ранен по време на бягството, но като се има предвид етичните опасения, които мнозина имат за опитите върху животни, не всеки е убеден, че това е щастлив край за маймуните.

"Те спечелиха свободата си, позволете им да отидат в резерват, някои животни са твърде чувствителни, за да бъдат подложени на това", пише хирургът Юджийн Гу в Twitter.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини