От х:

Днес в x:

Вирусът на Епщайн-Бар може да причини множествена склероза и още болести

Вирусът на Епщайн-Бар, който най-често се свързва с инфекциозната мононуклеоза и е от семейството на херпесните вируси, може да е причина за развитието и на множествена склероза, цьолиакия, системен лупус еритематозус, ревматоиден и ювенилен идиопатичен артрит, възпаление на червата, както и диабет от тип 1.

Това става ясно след проучване, осъществено от медици от Медицинския център на детската болница в Синсинати (Cincinnati Children’s Hospital Medical Center).

Изследователите установяват, че вирусът произвежда специфичен протеин – транскрипционен фактор EBNA2, който може да бъде прикрепен към различни части на човешкия геном и точно тези участъци са свързани с болестите, за които става дума.

Когато вирусът се активира, той препрограмира клетките и EBNA2 променя своите функции, в резултат на което се развиват различни заболявания.

Проучването показва, че съществува общ сбор аномалии между седемте заболявания и когато EBNA2 се прикрепи към някоя от частите на генетичния код, то вероятността от възникването например на системен лупус еритематозус, се повишава. Ако същите протеини се свържат с друга част на кода, тогава може да се развие множествена склероза.

По време на работата си учените изследват не само вируса на Епщайн-Бар, но и успяват да анализират връзката между повече от 1600 транскрипционни фактора и над 200 заболявания.

Екипът от Синсинати се надява, че други учени ще продължат работата им, защото бъдещите открития, в основата на които ще са данните от това проучване, ще помогнат при лечението на различни болести.

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини