От х:

Днес в x:

Известни и неизвестни около ареста на Десислава Иванчева

Въпреки обилната информация във връзка с ареста на кмета на район "Младост", предоставена от ръководителя на специализираната прокуратура Иван Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, два дни след зрелищния арест на Десислава Иванчева неизяснените моменти сякаш са повече от фактите. Може би най-много догадки пораждат въпросите защо сега, защо по този начин и чий интерес е накърнен. Вероятно на тях отговор ще има едва, когато (и ако, както и самият Гешев предположи) случаят стигне до съда.

Какво е известно до момента

- досъдебното производство е образувано през февруари тази година по сигнал на "съвестен гражданин";

- срещу Иванчева е имало множество сигнали за забавени преписки и проект, а в замяна искала от хората да облагородяват градинки и други площи в община "Младост";

- разследването е за подкуп в особено големи размери. Според данните на прокуратурата Иванчева е поискала 500 хиляди евро за придвижване на документацията за строителство на четири големи обекта. Прокуратурата твърди, че 250 хиляди евро са били, за да бъде разрешен строеж за сграда с обща разгърната застроена площ от 12 500 кв.м. Другата част от сумата е за застрояване от над 37 000 кв. метра, като за тази част Иванчева (по думите на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев) направила на бизнесмена "отстъпка за количество";

- на задната седалка на колата са намерени 56 хиляди евро, като предадените пари във вторник са 70 хиляди евро;

- задържани са трима - кметът на квартал "Младост", заместник-кметът и бивш кмет на квартала, който е бил посредник;

- по ръцете на задържаните са открити следи от парите;

- прокуратурата не е работила по случай с толкова голям подкуп и толкова намерени пари;

Какво не се знае

От кога се работи по случая?

Според разследващите договорките между предприемача и кметицата са започнали през лятото на 2017 година. Според прокурор Гешев по случая се работи от декември, а сигналът на инвеститора е подаден през февруари. По думите му в него се съдържало много от нещата, които от обвинението вече знаели.

Кой е строителният предприемач?

"Човек, който дълги години е живял в чужбина и няма нагласата, манталитета и поведението на някои наши, така характерни български особености... В насока: че не възприема начини за разрешаване на проблемите с пари под масата. Този човек е със съвсем различно мислене - европейско мислене, в добрия смисъл на тази дума."

Така ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев обрисува подателя на сигнала за Иванчева. Той се е обърнал към новосформираната антикорупционна комисия. На няколко пъти строителният предприемач беше определен от Гешев като "съвестен гражданин", на който разследващите благодарят, че е освободил толкова много пари, за да могат да си свършат работата.

Името му не се споменава от обвинението

Десислава Иванчева остана повече от пет часа с белезници

Кой е посредникът?

Въпреки нежеланието на прокуратурата да съобщи или уточни имената на задържаните (бел. ред. прокурор Иван Гешев нито веднъж не спомена името на кмета Десислава Иванчева, а на мястото на ареста във вторник на въпроси на журналисти дали това е задържаната, той е отговарял с: "това е мираж"), днес стана известно, че т.нар. посредник е бивш кмет на квартал "Младост".

По информация на Би Ти Ви става въпрос за Петко Дюлгеров, по който според прокуратурата също са намерени следи от парите. Той е взел за себе си 14 хиляди евро - което представлява 20 % от сумата, получена от предприемача. Дюлгеров беше кмет на "Младост" от 2007 до 2011 г., издигнат от ГЕРБ. През 2010 г. партията свали доверието си от него.

Защото двете жени са задържани, там където се случи ареста?

Според версията представена от разследващите първата част от парите - 70 хиляди евро е трябвало да бъде предадена още преди две седмици. Срещите се отлагали заради Иванчева. Във вторник обаче се стигнало до уговорка, като първо посредникът и инвеститорът се срещнали в заведение на ъгъла на улиците "Раковска" и "Гурко". Там станало и предаването на парите.

С тях посредникът отишъл в друго заведение в градинката "Кристал", където се срещнал с Иванчева и нейната заместничка - Биляна Петрова. Те останали два часа там. Парите, за които не става известно в какво са били предадени, са взети именно от Петрова. Именно затова според Гешев задържането не е станало в кафето, защото разследващите искали да изчакат и Иванчева да вземе парите.

Посредникът получава своята част от 14 хиляди евро също там. След това тримата се разделят, като жените тръгват към служебния автомобил, шофиран от кметицата.

Защо не са задържани, докато са носили парите към колата, е също въпрос без отговор. Неясно остава и в кой момент, ако по тях са открити следи от маркираните банкноти, двете са ги пипали. Според Гешев банкнотите са били в кашон на задната седалка. Автомобилът е минал по "Шести септември", завил по "Славянска", а след като се включил в бул. "В. Левски", бил спрян от служители на антикорупционната комисия и отряда за задържане "Кобра".

Колата била пресрещната пред Спортната палата, защото според Гешев е можело да бъде изгубена в трафика на София. Обяснението, че моментът на задържане, е трябвало да бъде точно този, е че при толкова голяма сума пари, е нямало гаранции, дали те няма да бъдат внесени в банка или унищожени, или изядени (по думите на Гешев).

Биляна Петрова, заместник-кмет на района "Младост" е втората задържана

Защо на задържаните не е осигурен адвокат?

Огледът на колата, претърсването й, описът на банкнотите - процесуалните действия, за които прокурор Гешев твърди, че са били направени по този начин, за да се спазят правата на задържаните, са се случили в отсъствието на адвокат, като за това няма обяснение от страна на разследващите. Повече от четири часа до задържаните не са били допуснати защитници. Адвокатската защита е безусловно право от момента на задържането.

"Липсата на адвокатска защита по време на първите действия от задържането и разследването компрометира самото събиране на доказателства", пише в блога си юристът Любомир Авджийски.

Какво предстои?

Гешев съобщи, че работното обвинение за Иванчева, заместничката й и посредника е по чл. 302а от Наказателния кодекс – подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Според прокурора обаче е възможно по-късно на тримата да бъдат повдигнати обвинения за организирана престъпна група, пране на пари или др. Предстои и да бъде взето решение дали и за тримата ще бъде поискана от съда постоянна мярка задържане под стража.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини