От х:

Днес в x:

Румен Радев няколко пъти каза А, да каже и Б за злоупотребите

Президентът Румен Радев активно коментира темата за злоупотребите във властта, защото е нов в политиката и освен това неговият пост му позволява да го прави от височината на основна държавна институция. Какво обаче следва от тези думи – отговорът на този въпрос търсиха политологът Даниел Смилов и социологът Кънчо Стойчев.

„Въпросът е след като кажеш А, а той на няколко пъти каза А, дали ще кажеш Б. В България всички знаят, че корупционната ситуация е тежка, но няма политик, който с тежестта на авторитета си да влезе по-надълбоко и да се конфронтира с тези, заради които няма светлина”, посочи Смилов, като използва метафората за злоупотребите, извършвани в „тъмнина” от изказването на държавния глава пред студенти вчера.

По думите му в момента антикорупционният модел търси нередности само в опонентите на управлението.

„Радев казва „Вие крадете и лъжете!”. Ако някой не може да направи разлика между корупция и кражба, това е за негова сметка, това са съвършено различни понятия (…) Корупцията е нещо много по-изтънчено и фино, никой не се е справил с корупцията докрай , тя си стои във всички наши партньорски общества, но с кражбата са се справили”, подчерта на свой ред Стойчев.

Двамата се сблъскаха по темата за отношението на Радев към геополитическата ориентация на България. Даниел Смилов посочи, че „виждаме една политика, която потенциално може да изведе България от европейската орбита и да я направи нещо като сива зона”, като даде пример с призивите за сваляне на санкциите срещу Русия в момент, в който вероятно даже ще бъдат засилени.

„Българските гласоподаватели са най-проевропейски настроените в ЕС. Това, че България трябва да води балансирана външна политика, не означава, че България напуска своя отбор”, категоричен беше Кънчо Стойчев.

Двамата споделят мнението, че на този етап за президентска партия е трудно да се говори и по-скоро с тази реторика Румен Радев иска да покаже, че не е зависим от издигналата го БСП.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини