От х:

Днес в x:

Проф. Димитров: Водата от „Тракиец“ ще струва много милиони, „Република“ харчи нощем по 100 л/с

    Снабдяването на Хасково с вода от язовир „Тракиец“ ще струва неоправдано скъпо. Това заяви проф. Ганчо Димитров, един от най-големите експерти във ВиК сектора в България.

    Според проф. Ганчо Димитров, който бе така любезен да даде интервю на Haskovo.net и eTV, строителството на пречиствателна станция и рехабилитацията на 17 километра водопровод до Хасково ще струва не 4-5 милиона лева, както обяви Емил Георгиев, а може би десет пъти повече.

    В Хасково се осигурява по 600-640 литра на човек на ден. В Благоевград например тамошното ВиК осигурява наполовина по-малко количество на човек – по 300-320 литра, и това е напълно достатъчно. А в остарялата водопроводна мрежа на Хасково се губи около 60 процента от водата. Осигурявайки скъпата вода от „Тракиец“, ние просто докарваме още количество, което ще се губи по мрежата.

    Затова според проф. Димитров решението е намаляване на загубите. Според проучване, направено наскоро, хасковският квартал „Република“ харчи нощем, когато има съвсем малко реално потребление, по 100 литра в секунда. Това е почти половината от очаквания дебит от яз. „Тракиец“ – 250 литра в секунда.

    Цялостната подмяна на водопровода в „Република“ би струвала около 4 млн. лева, а би спестила, според изчисленията на професора, по 400 000 лева годишно само за електричество, с което се изпомпва водата до „Република“.

    Друг вариант е да се намали налягането на 1 атмосфера през нощта в квартала, което пък би осигурило икономия по 40-50 литра в секунда.

    Кой е проф. Ганчо Димитров?

    От 1974 година досега, макар и пенсиониран, той работи като преподавател в катедра „Водоснабдяване, канализация и пречистване на води“ в Универститета по архитектура, строителство и геодезия, а от 2008-а до 2012-а е неин ръководител.

    Автор е на много научни изследвания и публикации, член е на парламентарната комисия за проблемите с урана във водата на Хасково. Консултирал е много водни дружества и е автор на много проекти в сектора. Автор е на множество ръководства по водоснабдяване, проектиране на съоръжения за пречистване и намаляване на загубите на вода.

    Проф. Димитров е член на управителния съвет на Българската асоциация на водите и на камарата на инженерите по инвестиционно проектиране.

    Заради своята професионална компетентност, ерудиция и дългогодишен опит се ползва с уважение от студентите, преподавателите, инженерите от практиката и на отговорните институции в областта на управлението на ВиК системите у нас.

    Цялото интервю с проф. Ганчо Димитров можете да видите по-долу в „Мултимедия“.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ха
      Хаха
      76 -5
      16:45, 17 апр 2018
      Истината е проста ... губи се вода ,защото в циганската махала чешмите не се спират 24 часа ... като попитах циганката защо чешмата тече постоянно тя ми вика ние не плащаме не ме интересува
      • Ха
        ХАСКОВЛИЯ
        22 -5
        19:29, 17 апр 2018
        1. Не вярвайте в полицаи, прокурори и съдии! Вярвайте в Бог! Носенето на пагони и тоги въобще не гарантира почтеност и справедливост! Откакто е възникнало правосъдието, до момента жертвите на узаконено беззаконие, на извратено и превратно ползване на правосъдната власт, на полицейски, прокурорски и съдебен произвол са огромни! Най-светлите и прогресивни хора, които са били духовни водачи на милиони хора, които са определяли човешкия прогрес и възхода на човечеството са били убити чрез съд, като Исус, Сократ, Бруно, Левски, Ганди, Мандела и много други! Убитите „законно“ от съдилищата на инквизицията, военни трибунали, съдилища на диктатори и „избрани на случаен принцип“ и правораздаващи „В името на народа“ в псевдо демократичните държави дали не са повече от убитите при престъпления?!

        2. Не правете уличаващи Ви самопризнания без адвокат! Още по-добре, не говорете нищо без адвокат! Все някак си ще издържите да стискате зъби при полицейското задържане, което не може да е повече от 24 часа!

        3. Преди да подпишете какъвто и да е документ, го прочетете внимателно и ако нещо не Ви е ясно – не подписвайте! Никога не се отказвайте писмено от ваши права!

        4. Когато сте в учреждение и искате нещо, на което имате право, не се поддавайте на манипулации на чиновници, полицаи, прокурори и съдии, които Ви увещават, да се откажете от искането си или да дойдете друг път! Щом законът Ви е дал право – никой от тях не може да Ви го отнеме!

        5. Никога не се предавайте при първия неуспех! В България истините се доказват трудно, особено неудобните и грозните! Правата се признават още по-трудно, особено когато те са против интересите на тези, които са длъжни да ги признаят и уважат! Голяма част от истините и правата се признават след много борби и ядове, чак на третата инстанция или дори след нея – от Съда в Страсбург!

        6. Не забравяйте злото и никога не прощавайте, освен на деца, жени и идиоти! Особено на лицемери, предатели, душмани и изедници с власт!

        7. Борбата срещу злото, душманите и народните иэедници е вечна и е през целия ни живот! Затова докато сте жив, трябва да сте силен, смел и в пълна бойна готовност! Учете децата и внуците си да са бойци, за да не са роби и слуги! Не се срамувайте и споделяйте със всички това което Ви е причинено от хора злоупотребяващи с дадената им власт, особено ако те са полицаи, прокурори и съдии, за да го знаят и да се пазят, за да не се мултиплицира злото!
    • 2
      Ба
      бате Ж
      44 -16
      16:50, 17 апр 2018
      Професореее!!!Ще се губи вода естествено!!!ако водопровода го построят герберски фирми!!!!
      Ха-ха-хааа
      • Ге
        Георги
        5 -6
        12:50, 18 апр 2018
        Ами,ако дадат на вас комунисттв да го построите,означава,че никога няма да стане и ще окрадете парите до сторинка!
    • 3
      Ба
      бате Ж
      37 -15
      16:54, 17 апр 2018
      Дрън-дрън,то водопровода ще се изгуби още по време на строежа,бе кауни!!!
      Делянка Добревата ще ѝ дойде като закуска.....
    • 4
      Ни
      Никодимчо
      55 -2
      17:43, 17 апр 2018
      Спомням си, че миналата година имаше график на 24часово спиране на водата по кварталите за да се напълнят кулите - трябваше да е 10 дена. Но още на втория ден, със спирането само в "Република", количеството беше събрано и сухия режим бе прекратен. За качеството да не говорим, щото само си говорим - това, което получаваме, не е това, за което плащаме по договор. Т.е. питейна вода. Тя и за поливна не става. Официално е обявена за негодна за консумация, но ние си я плащаме.
    • 5
      Si
      siganin
      15 -2
      18:26, 17 апр 2018
      Сиганина мрази сиганската работа....
    • 6
      Ее
      еееее
      53 -2
      19:06, 17 апр 2018

      Най накрая някой да ви каже истината в очите.Циганите харчат половината от дебита на водата дето искате да доведете от Тракиец.Защо по дяволите трябва да харчим толкова много пари като могат да се вземат мерки в циганската махала да не се излива на вятъра.

    • 7
      Тр
      Тракиец
      6 -4
      19:30, 17 апр 2018
      Най хубавото село!
    • 8
      Ге
      *********
      1 -13
      20:59, 17 апр 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 9
      Si
      siganin
      9 -3
      21:04, 17 апр 2018
      за кой ши фърля на изборите...???
    • 10

      Поздравявам ви за интервюто с професора.Някой трябва да вразуми управляващите че ще се изядат едни други, а истината е някъде другаде.Само така haskovo.net.Радвам се че ви има.

    • 11
      Ja
      Jack Bauer
      36 -4
      21:27, 17 апр 2018
      Обществена тайна е, че в патладжанската маала чешмите не се спират. Знаят го и инкасаторите на Вик и шефовете. До кога ние, данъкоплатците ще плащаме водата на патладжаните?
    • 12
      Ми
      Мима_1523990106
      38 -2
      21:35, 17 апр 2018
      Абе, на тия от “Република” що никой не смее да им направи нищо?! Ни вода плащат, ни ток, опънали Капъла Чарши по бул.”Васил Левски”, нито полиция ги закача.. Свободия, братко, яко.. Да ви имам електората черен! Пуууу..
    • 13
      Ко
      кожа
      14 -17
      22:08, 17 апр 2018
      Тия са основните избиратели на герб .. е естествено е да не ги закачат и да им намират работа ! Само, че всичко им се връща и то тъпкано! На този професор с памперс някой му плаща да говори небивалици . Кой ли?
    • 14
      Не
      не е само Република
      17 -1
      22:11, 17 апр 2018

      Водопроводната мрежа е зле.Държавата нехае за проблемите и не иска да отдели пари за това.А това е толкова важно колкото и магистралите. За саниране имат пари, а за водопроводна мрежа нямат. Ама в нашия случай това е една голяма каша надробена още по времето на стария кмет защото: Тогава се заговори да се създаде асоциация и да има възможност да се кандидатства за парите по околна среда. Стария кмет обаче никаква не я свърши и така и не можахме да се обединим за да можем да кандидатстваме. Мнооого градове го направиха и си подмениха водопроводните мрежи. После най накрая успяхме да се обединим , но май спряха да отпускат пари и чакаме следващото отваряне на програмата ....Ама докато чакаме можем да си подготвим домашното, нали?Ама дали се готвим никой не знае

    • 15
      Ке
      Кенанския Маймун
      6 -7
      01:10, 18 апр 2018
      Мултигруп и Мутрите от ГЕРБ искат да използват Язовир Тракиец като
      хвостохранилище за Рудниците в Долно и Горно Брястово и Спахиевскоро Рудно поле :)))
      ...
      А Улудере тече баш през рудниците :))
    • 16
      Ва
      Ваня
      10 -2
      08:15, 18 апр 2018

      Има резон в това което казваш - водосбора на Тракиец идва от местата на рудниците.Следователно водата в Тракиец не може да е добра.Трабва да правят изследвания 4 сезона и накрая трябва да го разберат.Тука си прав.Но не разбирам Герб какво общо да имат с това.Емил Георгиев според мен някой друг го задейства, едва ли са Герб.По ми намирисва на БСП.

    • 17
      Ке
      Кенанския Маймун
      4 -4
      10:07, 18 апр 2018
      Тракиец е добре ,
      обаче ГЕРБ мутрите искат да разширяват рудниците и ще го отровят , :))
    • 18
      Ас
      Асковски бек
      5 -5
      10:25, 18 апр 2018
      герб-е-раст - пе-де-раст
    • 19
      Па
      Павлов
      9 -1
      10:39, 18 апр 2018
      Като се харчи водата нощем - правете нощни проверки, бе!
    • 20
      Гр
      Градския му
      6 -3
      10:52, 18 апр 2018
      На 17.04.2018 проф. Димитров казва "в остарялата водопроводна мрежа на Хасково се губи около 60 процента от водата".
      На 10.11.2016 г. Делян Добрев е казал в интервю "70 процента от добитата вода се губи по остарялата ВиК -мрежа" Виж цялото интервю - http://www.haskovo.net/videos/197228/Delyan-Dobrev--70-procenta-ot-dobitata-voda-se-gubi-po-ostaryalata-ViK-mrezha.

      А сега познай - 1. Кой е по голям професор ? и 2. Кой ще вземе държавната субсидия за подмяна на остарялата мрежа ?
    • 21
      То
      това си е истина
      9 0
      18:35, 18 апр 2018

      Мрежата е за подменяне и се губи според мен и повече от 70%.Колкото и да е жалко, това е положението.Трябва да се оправи мрежата да няма тоооолкова големи загуби.Така с по малко кладенци ще си оправим положението.Иначе кладенците от които са взети лошите проби са спрени.И съществуващите са ни напълно достатъчни Ако загубите се намалят примерно на 40%.Трябват пари и ремонти и да се види къде са най големите загуби и да се подмени там мрежата.Може да се прави на етапи, но В и К няма пари за да прави това.Общината може може би да помогне, не знам.Да седнат, да си говорят, да видят какво могат да направят за хората.А не да се делим на сини, зелени, пембени, герберисти и незнам си кви.Всички те трябва да работят за хората.Ако не работят не ни интересуват.И още нещо изключително важно - Празни приказки не приемаме, гледаме какво правите и ако нищо не правите вънкаааааа.

    Последни новини