34 °C

Гробищните паркове в трева до кръста, „Обреден дом“: Косим от 2 април

Гробищните паркове са в трева до кръста, превърнали са се в змиярници, сигнализираха читатели на Haskovo.net. Репортерска проверка показа, че наистина гробовете в парка в Кенана и край старото Пловдивско шосе са потънали в избуялата трева. Много хасковлии днес пристигнаха в гробищните паркове, за да почистят гробните места на скъпите си покойници.

„Никога досега не е било така. Ужас е. Не само кърлежи, но и и змии могат да се развъдят в тази трева. Защо не косят?”, питат се хасковлии. Други пък са по-умерени: „Започнали са, вижда се, от онзи край. Не става за един ден, природа е това“.

„Имаха достатъчно време, от началото на април времето е хубаво и може да се коси. Но каквото е отношението към мъртвите, такова е и към живите“, заключава възрастен хасковлия, който не пожела да се представи.

Потърсена за коментар, управителката на „Обреден дом“ Лиляна Петрова заяви, че е назначила допълнителни косачи и те работят от 2 април. „Площта обаче е огромна – трите гробищни парка са общо 350 декара. Има един косач в Македонските гробища, един в Кенана, на Пловдивско шосе са трима. В близките дни ще окосим, започваме и да пръскаме“, обясни Петрова. Тя допълни, че през март времето е било неподходящо, после в началото на април изведнъж всичко избуяло заради хубавото време.

„Но има и много непочистени гробни места, които създават впечатление за занемарен парк. А поддържането на гробното място е задължение на близките. Така че нека хората да са критични, но да са и самокритични“, допълни Петрова.

Шефката на „Обреден дом“ каза още, че се подготвя закон за гробищните паркове. В него било предвидено задължение на близките да поддържат гробните места на своите покойници, както и възможност да плащат за това на общината.

Тодор Кръшков


10 Коментара

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини