От х:

Днес в x:

Гълфстрийм отслабнал рекордно, все по-сурови зими

Изображение 1 от 2

    Течението Гълфстрийм се е забавило силно, като е достигнало минимума за последните 1600 години. Това показва изследване на учени от Университетския колеж в Лондон.

    Това може да доведе до сурови зими в Западна Европа, успокояване на покачването на морското ниво и намаляване на тропическите дъждове, сочат иследванията, публикувани в Nature, съобщава The Guardian.

    Гъфстрийм е част от Атлантическата меридианна циркулация - система течения, която включва топли потоци от юг на север в горните слоеве на океана и дълбоки студени води, движещи се в обратна посока. Глобалното затопляне пречи за охлаждането на водата, а топенето на арктическия лед води до това, че в Северния ледовит океан постъпват големи обеми прясна, и съответно с по-малка плътност, вода.

    Учените са анализирали наноси на нос Хатерас в Северна Каролина, където се срещат топлият Гълфстрийм и студеното лабрадорско течение. При това се образуват завихряния и плитчини с наноси пясък, които са опасни за корабоплаването. По размера на датираните песъчинки може да се определи силата на теченията в различни периоди от времето.

    В резултат от изследването се установява, че скоростта на Атлантическата меридианна циркулация е достигнала рекорден минимум от 1600 години, като е намалала с 15%. Забавянето е започнало след края на малкия ледников период през 14−19 в. Тенденцията продължава заради глобалното затопляне.

    Изследователите прогнозират, че Гълфстрийм ще стане още по-слаб заради повишаването на атмосферните температури.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини