От х:

Днес в x:

Скай от Хасково с пълна стипендия за космическия лагер копие на НАСА

10-годишната Скай Томлинсън от Хасково получи възможността да е част от международния учебен лагер Space Camp Turkey през идващото лято. Тя е едно от четирите деца от България, които ще заминат за базата в Измир с пълни стипендии, които са в размер на таксата за участие в Space Camp, след участието си в конкурса на Център за творческо обучение. Стипендиантите са минали през два кръга на пресявка-писане на есе по една от три теми, зададени от Центъра за творческо обучение на английски език, а след това и интервю. Присъдени са още три стипендии от 50%, десет стипендии от 25% и четири стипендии от 10%. 

Тази година със стопроцентово финансиране за престоя си в космическия лагер са общо 12 деца на възраст между 9 и 15 години. Таксите на част от децата ще бъдат платени по линия на партньорства на Центъра с четири български общини, които предоставят по една пълна стипендия за дете, което да посети Space Camp Turkey. Това са Гоце Делчев, Козлодуй, Силистра и Пловдив. Към всяка общинска стипендия Център за творческо обучение добави по още една за второ дете от същата община.

Общо 90 български деца годишно имат шанс да се включат в лятната програма на космическия лагер в Измир, където се обучават практически и екипно по физика, астрономия, роботика, астрофизика и биология. Участват деца между 9 и 15 години с интерес към науките. Важно условие е обаче и доброто ниво на владеене на английски език, защото цялата комуникация в лагера е на английски.

Центърът, който се намира в град Измир, е един от трите подобни космически тренировъчни лагера в света, създадени по модел на НАСА. 

В Space Camp Turkey в рамките на една седмица децата използват истински тренажори за астронавти - устройства, с които се подготвят за условията в извън земната атмосфера като например безтегловността. Управляват марсоход, използват очила за виртуална реалност, изготвят проекти за база на Марс, провеждат симулация на космическа мисия като за последното всеки изпълнява определена длъжност, намирайки се на космическата станция, в совалката или в наземната станция. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ке
    Кенанския Майумн
    2 -4
    22:31, 13 апр 2018
    Бедна Русия праща всяка година десетки хиляди деца от бедни семейства на детски лагери ,
    ... а Америка Богатата - само 4 дечица :))) и едното от тях Скай Томлинсън - ишлеме
Последни новини