От х:

Днес в x:

Близо 5 часа американски сенатори опитват да разберат как функционира Фейсбук

Марк Зукърбърг направи 5-часов дебют в Сената на САЩ. Сенаторите учтиво и любезно се опитваха да разберат как Фейсбук неволно е позволил да се съберат данни от близо 87 милиона души в последния скандал със социалната медия и "Кембридж Аналитикс".

В седмиците преди изслушването, Фейсбук отправи изявления свързани с изтичането на данни и тяхната сигурност, че ще се постараят това да не се повтори, а сенаторите продължават да се опитват да разберат как Фейсбук събира данни, прави пари и какво всъщност представлява бизнес моделът му.

"След като сенаторите започнаха да разпитват Зукърбърг, някои потребители в Туитър доста бързо започнаха да се забавляват със стереотипа, че някои възрастни не разбират напълно социалните мрежи", пише TIME.

"33-годишният изпълнителен директор на Фесйсбук не е оратор и се придържаше към изслушването с леко роботизирани отговори. Когато се появиха по-трудни въпроси и се изказаха сенатори с техническа грамотност, задавайки въпроси за доверието и потенциални нарушения, отговорите на Зукърбърг бяха по-малко задоволителни. Но само с пет минути определени за сенатор, няма как да го притиснат повече, колкото биха могли", коментира Business Insider.

"Конгресът, ръководен от републиканците, обикновено се противопоставя на увеличаване на държавното регулиране на бизнеса, въпреки това, разкритията за руска намеса и нарушенията на неприкосновеността на личния живот засилиха натиска върху законодателите да действат. И всъщност, дали току що Зукърбърг предложи платена версия на Фесйбук", обяснява USA Today.

"Зукърбърг призна, че Фейсбук разследва дали потребителите, засегнати от изтичането в Cambridge Analytica, може да са били насочени и към организация, свързана с Кремъл. "Нашата позиция не е, че регулирането е лошо", каза Зукърбърг. "Мисля, че правилният въпрос е коя е правилната рамка, а не дали трябва да има такава", допълва Форбс.

"На въпроса дали ръководители на Фейсбук са били интервюирани от специалния съветник Роберт Мюлер, който разследва намесата на Русия в американските избори, Зукърбърг заяви: "Работата ни със специалния съветник е поверителна ... но знам, че работим с тях", съобщава Aljazeera.

Всъщност в 5-часовото изслушване, Зукърбърг се изправи срещу монополната власт на Фейсбук, той не успя да назове най-големия си конкурент. Бе попитан дали социалната медия е твърде мощна. Остава усещането, че американските сенатори се борят с огромната мощ на Фейсбук по съвсем нов и все още неясен начин. Нямат последователна стратегия за увеличаване на конкуренцията на пазара на социалните медии, а проблемът придобива все по-сложни параметри.

Зукърбърг със сигурност не изключва платена версия на Фейсбук, това е нещо, за което той счита, че си заслужава да се помисли. Налице са многобройни въпроси относно бизнес модела на компанията и дали наистина би могъл да защити поверителността на потребителите, тъй като разчита в голяма степен на събирането на данни за техния живот и поведение. 

Оказва се, че Зукърбърг разчита доста и на бъдещото развитие на изкуствения интелект- AI и счита, че това и различни алгоритми ще помогнат по-бързо да се сортират и отделят постове свързани с речта на омразата и други проблеми.

Сенаторите не разбират как работи Фейсбук, както и много хора, но бяха отправени много въпроси: Как придобива данни? Колко време запазва тези данни? Как потребителите могат да контролират кои данни споделят? В същото време част от въпросите към Зукърбърг са въпроси по-скоро за Гугъл или други гиганти.

Не получиха реален отговор въпросите, как точно Фейсбук използва данните, които събира. Някои сенатори определиха проблема в самата сложност на ситуацията. В крайна сметка сенаторът Джон Кенеди обобщи - "вашето потребителско споразумение е гадно". 

А въпросът с Фейсбук не е само на САЩ, една регулация с един пазар ще има доста сериозни последствия и е глобален аспект, Европа вече опитва и това е само началото.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини