От х:

Днес в x:

Ековинетките чукат на вратата

Старите автомобили в България да не могат да влизат в центъра на големите градове или дори на територията на големите градове в дни на интензивно замърсяване – изглежда като утопия, но може би не. Това поне сочи поредното изявление на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, който отново заговори за въвеждане на т.нар. ековинетки. Съгласно намеренията на управляващите, става въпрос за винетки в три цвята, които да указват какъв е екологичният стандарт на съответния автомобил.

С тези винетки, които да се поставят при техническия преглед на автомобила на база на тест какво количество вредни газове отделя колата, много лесно органите на КАТ биха могли да се ориентират кои моторни превозни средства да спират. Мярката би се прилагала само когато кметовете на съответните населени места обявят, че има ден с прекомерно замърсен въздух – поне такава е идеята.

В момента, чрез Наредба 32 – за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, се определя състоянието на съответния автомобил и дали е годен за движение по пътищата на България. Тази наредба се издава от министъра на транспорта. Засега идеята, която Иванов изложи и пред Нова телевизия, е следната – автомобили със стандарти Евро 5 и 6 да имат зелена винетки, тези с Евро 3 и 4 – жълта, а такива с Евро 1 и 2 – червена.

В България обаче има около 1,503 млн. автомобила, които са на възраст 20 и повече години, а само около 170 000 са на възраст до 4 години. 1,590 млн. пък са на дизел, а 1,610 млн. – на бензин. В Париж цветната винетна система е въведена отдавна, но тя е в повече цветове – шест. Там се взема предвид и какъв е автомобилът – дали е на дизел, на бензин или електромобил. Средната възраст на автопарка във френската столица е 9 години. А колите, които не покриват никакъв стандарт – тези, които са произведени преди 1997 година, не могат да влизат в града при дни на замърсяване.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини