От х:

Днес в x:

Пускат пак питейна вода от “Тракиец”, искат оставката на шефа на ВиК

Изображение 1 от 2

    Подписка за довършване на пречиствателната станция за питейна вода на язовир “Тракиец” и смяна на ръководството на ВиК Хасково стартира от утре в областния град. Тя се организира от Инициативен комитет и Федерацията на потребителите. Това съобщиха на брифинг днес председателят на Инициативния комитет Иван Владов и шефът на Федерацията на потребителите Емил Георгиев.

    “Преди дни проведох отдавна планирана среща с министъра на регионалното развитие Николай Нанков, на която го запознах с проблема с питейната вода в Хасково, който граничи с екологична катастрофа. Оказа се, че министърът всъщност е запознат в детайли с проблема. Той се съгласи с нашето становище, че трябва отново да се ползва язовир “Тракиец” за вододайна зона на града”, заяви Емил Георгиев.

    Той припомни, че питейната вода от водоема е спряна през 2002 година заради 50-кратното увеличение на съдържанието на манган. До язовира има пречиствателна станция, изградена през 1987 година, която е трябвало да бъде дооборудвана за пречистване на мангана, но това не е станало. Вместо това е започнало снабдяването на Хасково с вода от кладенци.

    По думите на Емил Георгиев всички дейности по язовира, включително довършване на пречиствателната станция и реанимиране на магистралния водопровод до града, ще струва между 4 и 5 милиона лв. Според експертите “Тракиец” може да осигури до 250 литра в секунда. Министърът поел ангажимент за стартиране на процедурите. В министерството знаели и за проблема с липсата на акт 16. На практика язовир "Тракиец" е незаконен. Според Емил Георгиев ще стартира и процедура по узаконяването му.

    Със започващата утре в Хасково протестна подписка се дава срок за започване на процедурите до 31 юли, след което ще се провеждат протести, включително гражданско неподчинение.

    Потърсен за коментар, шефът на ВиК Тодор Марков заяви, че от репортерите научава за исканата му оставка. Той обясни, че няма как водното дружество да носи отговорност за качествата на подземните води. Той допълни, че се надява с новите 8 кладенеца показателите на питейната вода да влязат в нормите. “Сега всичко е в ръцете на общината”, каза още Тодор Марков.

    Според Емил Георгиев обаче новите кладенци ще решат временно проблема. "При динамиката на водното тяло няма гаранции, че след 2 или 3 години и водата от новите кладенци няма да е радиоактивна". Освен това Емил Георгиев смята, че ВиК носи основната отговорност за качеството на водата. “И други институции имат вина, но главната е на ВиК. Дружеството дължи на “Байсенова дирекция” Пловдив 1.2 млн. лева за добитата вода. Ако включат тази сума в бизнес плана си, цената на водата в Хасково със сигурност ще скочи. А се въвежда и така наричаната такса “Солидарност” - 10 стотинки на кубик. Тя ще важи за цялата страна, а средствата ще се събират в специален фонд, с който ще се финансира реновирането на ВиК мрежите в страната, каза още Емил Георгиев.

    Управителят на ВиК Хасково Тодор Марков обаче уточни, че такса “солидарност” все още се обсъжда и на практика няма такова решение.

    Подписката, която е адресирана до премиера, министрите на регионалното развитие, на здравеопазването и на околната среда и водите, както и до кмета на Хасково, ще бъде разположена утре от 10 часа пред общината, пред областната администрация и до Часовниковата кула.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (19)

    • 1
      Тр
      Тракиец
      30 -8
      12:59, 10 апр 2018
      Няма да стане. Делян Добрев и ма проект да прави ВЕЦ под стената и да точи вода за това. няма да стигне за далаверата , пиене , че поливане.От друга страна има интерес към златни залежи над Минерални бани и всички химикали ще се утаяват в язовир Тракиец. Интересите там са на доган така , че сол т-ка на Георги Иванов / пречиствателната беше негова далавера / Емил Георгиев няма шанс. да не говорим , че тръбопровода е отдавна компрометиран , а изграждането на нов е милиони.
      • Ро
        Ровър
        16 -9
        14:08, 10 апр 2018
        Лични виждания които нямат никаква стойност !
      • Jo
        John
        30 -6
        14:48, 10 апр 2018
        пекна слънце и агент станислав пак изпълзя изпод ланшните *****!
      • Ре
        РЕ
        3 0
        21:06, 10 апр 2018
        Рудник Чала функционира вече много години, там няма флотационни процеси при извличане на метала, самото извличане става другаде. Така, че няма как да има утаяване във водоема.(поправете ме ако не съм прав). Далаверата е някъде другаде.
    • 2
      Ва
      Валери Филипов
      24 -3
      13:23, 10 апр 2018
      Водозборната зона на яз. Тракиец е р. Олудере и Пчеларовска река. Уникалното е, че там, поради балканските релефи, не е добиван уран в ония години. За мене няма съмнение, че водите на язовир Тракиец, са чисти от алфа частици на Урана. Ама това 50-кратно превишение на мангана през 2002 г, не знам дали не е било поръчково тогава, за да се „усвоят” средства – не знам. Е, днес в земите, където бяха обработвани със сярна киселина, по времето на ДП „Редки метали” и където са кладенците – по вярвам че уран има.
      Според мен яз. Тракиец, с пречиствателна станция е по-добре от нови кладенци.
      • 00
        001
        23 -12
        13:42, 10 апр 2018
        И манган няма и уран няма!!!!!!!!Каквото и да направят ще бъде за пари Аз лично пия и готвя от чешмата и не ми пука няма да се подпиша на тази подписка!!!!!!!!
    • 3
      Со
      соня
      34 -22
      14:40, 10 апр 2018
      Докато не изгоним ГЕРБ от власт ще ни тровят и грабят до дупка
      • Ко
        Коня
        8 -5
        21:29, 10 апр 2018
        Та да дойде ДПС ли ????
    • 4
      Гр
      Градския му
      16 -32
      14:42, 10 апр 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      Со
      соня
      26 -23
      14:48, 10 апр 2018
      Хасковлии сме робски душици!!Даже и да ни увеличат водата двойно всеки ще си наляга парцалите,******* от Банкя ще печели избори и ще си пуши скъпите пури!!
      Дано хората ме оборят,че не съм прав и масово се подпишат в подписката
    • 6
      За
      Закъсвам яко
      26 -17
      15:39, 10 апр 2018
      Марков е най - неподходящия управител,няма никакви качества за ръководител,браео Емо,че му поиска оставката.Сигурни сме,че е за добро на гражданите и ще подкрепят исканата му оставка.
    • 7
      Jo
      John
      17 -6
      17:23, 10 апр 2018
      ВиК не може да поддържа пречиствателната станция за ОТПАДНИ води както трябва, а ще им дадете такава за ПИТЕЙНА вода, ще ни изморят както измориха рибите в реката!
    • 8
      Ан
      анонимен
      4 -5
      18:01, 10 апр 2018
      John,много си компетентен бе сигурно ти бият по интересите.
    • 9
      Гр
      гражданин
      13 -6
      18:06, 10 апр 2018
      А няма ли едновремено да има и подписка за оставката на Беливанов?Информирайте ни!
    • 10
      Ем
      Емил Влашки
      10 -1
      18:38, 10 апр 2018
      Влашки номера.Някога влах ако се върнел от казармата без нашивка,не можел да се ожени.
    • 11
      Ем
      Емо- бързо забравяш !
      25 -3
      19:21, 10 апр 2018
      Емо, зетят ти Иван(телефоният измамник),когато звънеше на възрастните хора и ги лъжеше защо не излезе да обясниш пред медиите ?Ти си един поръчков наемен "политик",на когото ако му се даде малка сума пари излиза и говори глупости ! Ти си срам !
    • 12
      Ка
      каунь
      11 -11
      21:16, 10 апр 2018
      Абе еееййй!
      Герб ни тровят,назначават си калинки!!!
      В и к наливат нашите пари в партийната си каса за да си купуват избори,бе братя каунье!!!
      Шефа на в и к е просто герберастка мижитурка!!!
      ....и не го вдига..../ по информация на съпругата му/
    • 13
      Шм
      Шматка
      0 -1
      00:03, 11 апр 2018
      Дишай малко смешник 😀😀😀
      Ти си следващият кмет,президент и шеф на ВИК, мисли какво ще направиш.
    • 14
      An
      ANITA GERARD
      0 -2
      04:33, 11 апр 2018
      заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (anitagerardloanfirm@gmail.com) да кандидатстват за заем
    Последни новини