От х:

Днес в x:

Идеи за Великденската трапеза

Изображение 1 от 2

    Ако все още не сте готови с идеите как да приготвите Великденската трапеза, ето няколко, които ще ви помогнат да се справите.

    На масата днес слагаме козунак и писани яйца, но според традицията,  друго ястие, което  присъства на софрата е агнешкото месо.

    Ако искате този път да разнообразите празничния обяд или вечеря, може в тавата на традиционното печено агнешко с пресен лук да добавите нарязани зелени ябълки. Колкото по-кисели са те, толкова по-добре.

    Друга възможност за нетрадиционна гозба е като приготвите агнешкото в сметанов сос. Лесна е рецептата и са ви нужни само 30 минути. Необходими за  2–3 порции са 1,5–1,7 кг агнешки гръб, 3 с. л. зехтин, прясна мащерка, малко сурови  лешници и, разбира се сол и черен пипер. Отделете филето и го нарежете на медальони с дебелина 1 см., които внимателно се начукват с обратната страна на ножа. Поръсват се с черен пипер и 2 стръка мащерка. Оставят се за 10 минути настрана. Посолявате и запържвате в зехтина на висока температура от двете страни. Гледайте да останат месцата сочни.

    За соса ви трябват чесън, около 200 грама животинска сметана и малко зехтин, и в него прибавяте сол и черен пипер, колкото харесвате.

    Чесънът се обелва и скилидките се пускат в загретия зехтин на умерен огън, докато омекнат. Налива се сметаната и малко вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се сгъсти. После се прецежда, като чесънът се намачква. Лешниците се смилат в блендер. Медальоните се подреждат в чиния и се заливат със соса. Поръсват се с лешниците и се украсяват с мащерка.  

    Салатата пък може да приготвите от накъсани марули, накълцан магданоз, пресен лук, нарязани на филийки пресни гъби и да залеете с млечен сос, овкусен с копър, сол и чер пипер.
    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини