От х:

Днес в x:

Как Амстердам успя да намали затлъстяването сред децата

В много страни по света затлъстяването сред децата се увеличава. В Амстердам обаче се случва точно обратното, пише Би Би Си. Благодарение на програмата за здравословно тегло в града има спад от 12% на децата, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване.
 
"Давай!", извиква треньорът. Тирел започва да прави коремни преси, след което скача, тича до другия край на физкултурния салон и се връща обратно. Дишането му е учестено, сърцето му бие силно. Деветгодишното момче се усмихва, тренира здраво и се забавлява. То е част от усилията на Амстердам да подобри здравето на децата.
 
Майката на Тирел наблюдава тренировката заедно с други родители. "Той е истински щастлив. Прави нещо, за да подобри здравето си. Знае какви са последиците и се опитва да направи нещо по въпроса", казва тя. Преди година от училището на Тирел й казали, че той е с наднормено тегло. Децата в Амстердам подлежат на редовни проверки на теглото, подвижността и равновесието.
 
Тирел бил насочен към Кристел де Лейстер, медицинска сестра, занимаваща се с детското здраве. Тя предложила на семейството програма за справяне с проблема, включваща съвети за хранителния режим, часове по физкултура и доброволец, който да прави домашни посещения – всичко това безплатно.
 
Да разбереш проблема
 
В здравен център в югоизточен Амстердам Кристел обяснява как помага на семейства като това на Тирел.
"Най-важното нещо е да не се общува по стандартния начин, защото всеки знае, че приемът на захар и на бърза храна е нездравословен", казва тя. "Трябва да отправите посланието на ниво, което родителят и детето разбират. Така че когато едно дете е с наднормено тегло, е по-важно за тях да ви кажат къде мислят, че е грешката".
 
Майката на Тирел мисли, че той си купува нездравословна храна и играе на компютърни игри след училище, преди тя да се прибере от работа.
 
В дома на Тирел Данифра Милерсен е дошла на посещение. Тя е "приятелят" на момчето, част от доброволческата мрежа, която помага на семействата по пътя им към по-здравословен живот. Данифра прави посещения всяка седмица. Тя ходи до магазина заедно с Тирел, за да изберат по-здравословна храна, и го е въвела в някои следучилищни дейности. Сега той играе тенис, посещава часове по физкултурни занимания и е много по-активен.
 
"Това работи. Наистина работи", казва майката на детето. Тя е доволна от помощта, на която може да разчита синът й. "Наистина съм щастлива, че всичката тази подкрепа идва от града, така че можем да се възползваме от нея. Иска ми се да бях знаела за това по-рано".
 
Имигрантските общности
 
Проблемът със затлъстяването в Амстердам е съсредоточен в по-бедните части на града сред имигрантските общности от Суринам, Северна Африка и Турция. Именно там са насочени средствата от градската програма за здравословно тегло. И точно там спадът в затлъстяването е най-значителен.
 
Между 2012 и 2015 г. процентът деца, които са с наднормено тегло, е намалял от 21 на 18.5, което е 12-процентен спад в общия брой на децата с този проблем. Градската управа в предпазлива с резултатите, но тенденцията е окуражаваща.
 
В общностен център в северен Амстердам жени избират зеленчуци и готвят пилешка супа. Повечето от тях са от Мароко, Сирия и Западна Африка. Диетолог им дава съвети как да готвят по-здравословно. "Затлъстяването е проблем в Амстердам, така че е наложително да се работи по този въпрос", казва организаторът Фатима. "Жените са тези, които купуват и готвят храната, така че искаме те да бъдат пример и да разпространяват посланието за здравословно хранене".Годишният бюджет на програмата е по-малко от 6 милиона евро. Вместо да наема нови хора, тя работи с вече утвърдени професионалисти като учители, медицински сестри, социални работници и общностни лидери.
 
"В ежедневнието на децата и на техните родители ние успяваме да разпространим здравословното послание и да помогнем на хората да имат по-здравословен начин на живот", казва Карен ден Хертог, зам.-мениджър на програмата. "След като решихме какво да е посланието, бяхме изненадани от ентусиазма на всичките ни партньори – мадежки работници, училища, учители, лекари и медицински сестри".
 
Голяма част от бюджета се използва за подкрепа на основни училища, които разрешават консумацията само на плодове, вода и здравословна храна и насърчават физическите упражнения.Именно там програмата среща някои от първите проблеми заради родителска съпротива. Оплакванията обаче скоро отминали, казва Паскал Рейт, директор на училището Pro Rege. "Имаше несъгласие от страна на някои родители, които мислят, че не трябва да им казваме как да отглеждат децата си. Не всеки приема това. Вече обаче няма проблем".
 
Градът освен това забрани на фирмите за вредна храна да се рекламират в метрото или да спонсорират спортни събития. Управата работи с магазините и супермаркетите, за да промотират прясна храна.
Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини