От х:

Днес в x:

Изненадващите ползи от кафето и кога да се притесняваме

Кафето е вазодилататор. Това означава, че причинява разширяване на кръвоносните съдове, което е добро за кръвообращението ви. И изглежда, че оказва специално въздействие върху кръвоносните съдове, които хранят мозъка ви, което го прави съюзник в борбата срещу всички форми на деменция. Д-р Оушън Робинс публикува обширен материал за ползите от кафето в The Food Revolution - американската мрежа за здравословно хранене, който ви предлагаме със съкращения.

Проучването "Сърдечно-съдови рискови фактори, стареене и деменция" (CAIDE) проследява повече от 1 400 души в течение на 21 години, за да разгледа широк спектър от възможности за избор на начин на хранене и начин на живот и резултати в здравеопазването. В проучването, хората, които пият 3-5 чаши кафе на ден в средата на живота, се установява, че имат 65% намален риск от деменция в по-късен живот.

И в друго проучване, 34,670 жени в Швеция са проследени повече от 10 години. Тези, които не пиели кафе, били изложени на повишен риск от инсулт, докато при жените, които пиели поне една чаша на ден, рискът от инсулт бил по-малък с 22 до 25%.

Въз основа на тези и десетки други изследвания, изглежда ясно, че кафето може да предпази от деменция и инсулт,  дори е свързано с намален риск от диабет тип 2.

Кафето и рака
През март 2018 г. съдия в щат Калифорния отсъди, че веригите на Starbuck и други вериги, предлагащи кафе, трябва да поставят предупреждения, защото техните кафета могат да съдържат химично вещество, свързано с рака.

Решението е относно съединението акриламид, потенциален карциноген, който се образува, когато храни, съдържащи както нишесте, така и аминокиселината аспарагин, се приготвят при високи температури.

Акриламидът е вторичен продукт на процеса на печене на кафе. Също така се намира в хляба и бисквитите, пържените картофи и картофения чипс, в консервирани черни маслини и дори в зърнените закуски.

И така, акриламидът в кафето сериозен проблем ли е? Малко вероятно, смята експертът. "Ако погледнем реалния свят, извън съдебните зали и лабораторните теории, никога не съм чувал за проучване, което да е открило повишен риск от рак при хора, които пият повече кафе"

Напротив, според едно проучване, консумацията на кафе може да намали риска от рак на гърлото с 50%. Други проучвания установяват, че кафето намалява риска от много видове рак - включително рак на матката, простатата, мозъка, дебелото черво, гърдата, черния дроб, белите дробове и кожата.

Не знаем със сигурност дали акриламидът в кафето създава рискове за здравето. Но знаем, че кафето е свързано с големи ползи за здравето на голям брой хора.

"Избягването на всякакво кафе заради акриламида ми се струва малко като избягването на стоенето на открито, защото слънчевото греене може да причини рак. Вярно е, че съществува известна опасност. Но вашето здраве вероятно ще страда, ако прекарате целия си живот на закрито в резултат на това", пише д-р Оушън Робинс в The Food Revolution.

В допълнение, кафето се оказва богат източник на антиоксиданти (които помагат да се предотвратят вредните ефекти от окисляването върху клетките в тялото ви). Всъщност, кафето е най-големият източник на антиоксиданти в американската диета - с голяма преднина пред всич1ки останали.

Кога да се притеснявате за консумацията на кафе
Кофеинът в кафето кара някои хора да се чувстват стресирани. И за много хора, той може да доведе до пристрастяване, което в крайна сметка да им докара главоболие и неприятни симптоми, когато им липсва. Също така, бременните жени трябва да пият по-малко кафе, защото плодът е много чувствителен към него.

Кафе със захар, изкуствени аромати, фабрично мляко и сироп от царевица с висока фруктоза, не може да носи полза за здравето на никого.

Така че, само защото кафето е свързано с широк спектър от ползи за здравето, не означава, че всеки трябва да го пие с кофи или смесено със всевъзможни овкусители.

Безкофеиновото кафе
За съжаление, съществуват малко проучвания за ефектите върху здравето на безкофеиновото кафе. Но има проучвания, които показват, че безкофеиновото кафе има около 75% от антиоксидантите на кофеиновата версия. 

Много методи за декофеиниране включват използването на разтворители като метиленхлорид или етилацетат, но швейцарският воден процес е по-екологичен и без химикали.

Насладете се на кафето
Опитайте да се насладите на черното кафе или да добавите кокос и / или органична соя или друго мляко. Ако искате, можете да добавите  какао, канела или ванилия. За да добавите малко сладост, опитайте с щипка стевия или тире от кленов сироп. Д-р Робинс препоръчва еко или спешиалити кафе (за което се знае фермата, произхода и технологията от самото бране на зърната)

Ако сте загрижени за киселинността на кафето, опитайте да го приготвите студено. Този процес намалява нивото на киселинност с около две трети. Много хора харесват вкуса му.

Можете да го направите сами, като поставите 2/3 чаша смляно кафе в буркан с 3 чаши филтрирана вода и го оставяте в хладилника поне 12 часа. Филтрирайте го така, както бихте приготвили кафето, и воала - имате студено кафе. То се съхранява добре в хладилника и ако искате, можете също да го загреете.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини