От х:

Днес в x:

Мароканецът бил писар на заплата в ИДИЛ, екстрадират го в родината му

Обвиненият в терористична дейност марокански гражданин Ноуфал Захри ще бъде екстрадиран в родината си, където да бъде съден. Това реши днес тричленен състав на Хасковския окръжен съд с председател Стратимир Димитров.

35-годишният мъж беше задържан в България на 13 януари 2018 г. след като преминал незаконно границата на страната. По-късно той беше оставен в ареста, а междувременно от кралство Мароко изпратиха до властите в България официалната молба с искане за екстрадиция на Ноуфал. Той е търсен в родината му по обвинение за съпричастност към терористична дейност в Сирия. Според документацията той се е придвижвал с колан с експлозиви, гранати, амуниции, автомат Калашников. Така днес се стигна до разглеждане на делото за екстрадиция.

Самият Захри даде съгласие да бъде върнат в родината си. Пред репортери обаче той заяви, че се страхува да не го тормозят там. Чужденецът призна, че работил срещу заплащане за ИДИЛ, но бил домакин и само записвал пристигащи и напускащи хора. Отрече да е ходил въоръжен.

Прокурорът по делото Николай Гугушев заяви, че няма пречки Захри да бъде екстрадиран, предвид неговото желание за това и факта, че в България няма образувани досъдебни производства срещу него. Адвокатът на чужденеца Антон Попов беше на същото мнение.

Решението на съда в Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване. За случая в рамките на 24 часа трябва да бъде изпратено уведомление до ВКП и Министерството на правосъдието, след което да се изпълни екстрадицията.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини