От х:

Днес в x:

Китай отвръща на удара с мита за 3 млрд. долара върху стоки от САЩ

Китай наложи мита в размер на до 25 процента върху вноса на 128 американски стоки, включително свинско месо и вино, след като американският президент Доналд Тръмп повиши митата върху вноса на стомана и алуминий от чужбина през миналия месец, съобщават световните осведомителни агенции.

Новите мита на Китай засягат внос в размер на около 3 млрд. долара и влизат в сила от днес.

Пекин коментира, че този ход цели "защита на интересите на Китай и балансиране" на загубите, причинени от новите американски мита.

Китай преди това подчерта, че не желае търговска война, но няма да стои безучастно, ако икономиката му бъде засегната.

Тръмп обаче настоя, че "търговските войни са добри" и че ще бъде "лесно" за САЩ да спечели такива.

Американските власти вече обявиха планове за налагането на още мита в размера на десетки милиарди долари върху китайски стоки. Според САЩ това е отговор на нелоялните търговски практики на Китай, които засягат американски компании, но това засилва вероятността да се предприемат още повече действия в търговската война.

Белият дом заяви, че действа в противовес на нелоялната конкуренция от страна на ръководената от държавата икономика на Китай.

На теория Пекин би могъл да обложи американски технологични компании като Apple например. Такъв ход би могъл да принуди американските технологични гиганти да повишат цените си, за да компенсират загубите

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини