От х:

Днес в x:

Все повече деца у нас са диагностицирани с аутизъм

Увеличава се броят на децата, диагностицирани с аутизъм у нас, това каза пред Дарик д-р Милена Коцева. Тя е майка на дете от спектъра и лекар, който опитва да помага на други родители за установяване и заместване на дефицитите на витамини, минерали и аминокиселини в организма на децата им, каквито се наблюдават при това състояние, за да може така да се подпомогне работата на поведенческите терапевти.

"Децата, които се диагностицират с аутизъм, непрекъснато нарастват като бройка. Спорен е въпросът на какво се дължи това. Повечето изследователи се обединяват около тезата, че част от новодиагностицираните деца се диагностицират поради подобрената диагностика. Но тази част не може да обясни цялостното повишаване на бройката деца с аутизъм", коментира д-р Коцева.

"Аз съм привърженик за комплексния подход за терапия на децата с аутизъм. Това означава, че освен със стандартните логопедична, психологична и ерготерапевтична помощ, е добре децата с аутизъм да бъдат тествани за някои основни дефицити и дисбаланси на минерали, витамини, амино- и мастни киселини. Наличието на такива дисбаланси може да има пряко отношение към нервопсихическото развитие на детето", заяви още тя.

На 2 април отбелязваме Световния ден на информираност за аутизма.
 
Информираността е средство, чрез което можем да променим живота на аутистичните личности и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда, общество от приятели и хора, готови да помагат. Благодарение на медиите бихме могли да направим по-видими невидимите за сега хора с аутизъм, да дадем гласност на проблема и заедно да търсим решения.
 
Втори април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата, “Освети в синьо” цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. В България то се отбелязва няколко поредни години от Сдружение “Тацитус” и Фондация “Стъпка за невидимите деца”, като в синьо се осветяват знакови сгради в София и страната. Тази година сред тях се нарежда и забележителният архитектурен паметник – сградата на Община Пловдив, построен през 1912 г.
 
В рамките на инициативата по света са осветени емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др. В София от 12:00 ч. в Литературен клуб „Перото” ще се проведе дискусия, организирана от Сдружение „Аутизъм днес“. По традиция вечерта на 2 април фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо като част от световната кампания Autisum Speaks - Light It Up Blue (Освети в синьо), при която знакови световни сгради грейват в този цвят.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини