От х:

Днес в x:

Най-големият папагал на света чака любопитковци в центъра на Хасково

    Пъстра птича феерия забавлява деца и възрастни в центъра на Хасково от няколко дни. Красивите видове са собственост на частна колекция. Те могат да се видят до края на другата седмица във фоайето на читалище „Заря“.

    Един от най-любопитните видове в изложбата е Хиацинтовата Ара. Това е най-големият папагал в света. Дължината на тялото от главата до опашката му може да стигне до около 1,2 метъра. Хиацинтовата Ара обитава екваториалните гори на Южна Америка. Среща се в басейна на Амазонка, в Гвианските плата, източната предпланинска част на Андите и Пантанал.

    Освен че е изумителен с размерите си, този папагал е и един от най-видните дълголетници в птичия свят изобщо. Някои екземпляри живеят и над сто години. Специфично за тази птица е и солидният й интелект. Повечето от вида могат да бъдат обучени да говорят, да възпроизвеждат дори мелодии. Синьо-лилавият красавец от изложбата, показана в Хасково, е все още бебе на годинка. В колекцията е пристигнал от развъдник на вида в Германия. Хиацинтовата Ара са и най-скъпите в света папагали. Цената им достига до 15 000 евро. Затова и грижите, които полагат стопаните им са по-особени. Менюто им например включва кокосови орехи, ядки на макадамия и бразилски орех, разказват гледачите на птиците Атанас Атанасов Тодор Костадинов. Млади хора обичат животните и да пътуват с птичата изложба. Затова и са се захванали с тази работа.

    А сред най-атрактивните птици в изложбата е Токан Току. Като цяло е кротък, но определено има инатлив характер, който проявява от време на време, разказват гледачите му. Понякога токана обичал да обикаля и да дразни останалите птици в колекцията. Вероятно е заради самочувствието му на специална птица. Той е единственият във фоайето на читалището, който си има собствена софра-купички с водичка и храничка, яде специални гранули и обича нарязана на ситни парченца ябълка. Невероятно ефектният клюн на Токан Току представлява една трета от цялата дължина на птицата. Но той не е само за красота. Този многофункционален придатък може да се използва за събиране и белене на плодове, за да плаши хищниците и да привлича приятели, за защита на територия. Последните проучвания показват, че клюнът също така помага на птицата да се охлажда в горещите тропически дни.

    Сред най-любеобвилните и дружелюбни видове, който могат да се видят пък са Какадутата. Розовото Какаду, което изглежда като сладолед, се казва Део и може да произнася името си. Понякога е малко срамежлив и се иска търпение, докато реши да говори. Део предпочита да стои до своя приятел, с когото са отгледани от малки и са свикнали да са заедно-Маракана, който е най-малкият вид Ара. Двамата са изключително мила гледка.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини