От х:

Днес в x:

Вирус по време на бременността променя развитието на мозъка

Невролози от McLean Hospital са установили, че активирането на имунната система по време на бременността и в момента на раждането може да доведе до промени в невронните вериги на мозъка в младежка възраст (12-30 год.) Описаните промени съответстват на поведенческите симптоми, често срещани при разстройства от аутистичния спектър (ASD). Подробните данни са публикувани на 28 март 2018 г. в Journal of Neuroscience.

"Имунната активация, като пренатални вирусни инфекции и постнатални бактериални инфекции, може да повлияе на развитието на мозъка в по-късен етап от живот при хората", заяви д-р Вадим Болшаков, директор на Лабораторията по клетъчна невробиология в McLean Hospital.  "Докато предишните изследвания в McLean и другаде са фокусирали върху поведенческите симптоми, предизвикани от подобна имунна активация, това изследване отива по-дълбоко, стигайки до клетъчно ниво, за да покаже как се засягат нервните вериги на мозъка."

"Това изследване обаче се отличава с това, че е важна стъпка в разказването на биологичната основа за развитието на тези симптоми", допълва д-р Бил Карлесон, главен директор на отдела за основни невронауки в McLean Hospital, и съавтор на изследването.

Въздействието на имунното активиране върху развиващия се мозък било изследвано с бременни мишки и тяхното потомство. Бременните майки били третирани с полицитидилова киселина - химично вещество, което симулира ефекта на вирусна инфекция, по време, което  приближава третото тримесечие на бременността при хора. Потомството било третирано с липополизахарид (LPS) - химично вещество, което симулира бактериална инфекция и причинява временно (1-3 дни) активиране на имунната система. LPS те давали в момент, който приближава етапа на развитие на мозъка при хората точно по време на раждането, като по този начин имитира развитието на бактериална инфекция по време на раждането.

Дълго след като били така третирани - по времето, когато развитието на мишките съответства на младежките години при хората, невролозите изследвали въздействието на симулираните инфекции върху мозъка. Те сравнявали резултатите с тези на мишки от контролна група

Фокусирайки се върху нервната пътека от мозъчния префронтален кортекс към амигдалата, те комбинират оптогенетиката - техника, която използва светлина за контролиране на активността на невроните в живата тъкан, с поведенчески тестове - методология, която позволява на изследователите да изучават функционалните връзки между различните области на мозъка.

Поведенчески, изследователите установяват силна връзка между имунната активация и симптомите на засилено тревожно поведение и понижени социални взаимодействия. Съответно, те открили, че нервните вериги в мозъка, които допринасят значително за контрола на тревожността и социалните взаимодействия, са били засегнати значително.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини