От х:

Днес в x:

Няма пари от бюджета за увеличение на заплатите на медицинските сестри в ясли и градини

В общинския бюджет няма пари за увеличението на заплатите на медицинските сестри в яслените групи, детските градини и училищата, тъй като е изразходвана цялата възможност за финансиране по делегирания фиск. През последната година децата намаляват, с тях и сумите, преведени от държавата, а броят на персонала е запазен. Това става ясно от разпространената до медиите от Общинската администрация позиция в отговор на обявения за 28 март еднодневен символичен протест. На него медицинският персонал, който работи в детско и училищно здравеопазване към общината, ще настоява за увеличение на основната работна заплата с минимум 70 лева. 

Единствен вариант за увеличение е, ако Общинският съвет гласува доплащане по перото за здравеоапзване, коментира кметът на Хасково.

Заплатите на медицинските сестри в Община Хасково към момента покриват единния стандарт за дете, сочат разчетите на местната администрация. Според тях делегираният бюджет от държавата за медицинските сестри през 2017 година е бил 1 033 084 лева. През миналата година е имало две увеличения на заплатите на сестрите-за тези в яслените групи повишението е било с 35 лева, а на работещите в зравните кабинети -с 55 лева.

Изплатени са и суми по повод професионалния им празник, дадени са и коледни бонуси. Допълнителните средства са осигурени на резерва на бюджета, който е бил 275 618 лева. „Трябва да се има предвид, че през 2017 няма увеличение на единния разходен стандарт за дете, но община Хасково е увеличила заплатите на сестрите с процент, покриващ стандарта от тази година“, гласи отговорът на кметството за исканото повишение.

Според ставките през 2018 г. броят деца в яслените групи е 421, което е с 16 деца по-малко от 2017 г. Малчовците, които ходят на детска градина

са по-малко със 177 през тази година. Децата намалят, с тях и средствата

за делегираната от държавата към общината дейност за здравеопазване.

В същото време числеността на персонала остава без промяна. 54 медицински сестри работят в здравните кабинети на територията на общинските детски заведения, 48 са в яслените групи.

„Известно е, че бюджетът зависи не от броя на медицинските сестри, а от броя на децата в яслените групи, детските градини и училищата и от определените единни разходни стандарти с постановление на Министерски съвет за съответната година„,обясняват още от Общината.

От администрацията посочват, че за 2018 година делегираният бюджет е 1 193 449 лева. За да се изпълни искането на медицинския персонал за увеличение на заплатите с 70 лева на сестрите в яслените групи, с което основната им заплата да стане 705 лв., а на работещите в здравни кабинети -655 лева, са необходими допълнително 77  026 лева.

В същото време от администрацията дадоха и данни от преходния остатък от миналата година, който е 132 571 лв. Макар този резерв да е на лице, парите са предвидени за изплащане на еднократни суми в сферата, които не са предвидени по бюджета. Така например 47 000 лв от тях са предвидени за изплащане на дължимото при предстоящото пенсиониране на 7 медицински сестри. Към сумата са калкулирани и допълнителни възнаграждения за Коледа-общо 30 000 лв., както и очакваните допълнителни възнаграждения за професионалния празник- са 10 000 лв. За работно облекло са заделени 15 000 лв., за лекарства в лекарските кабинети 15 000 лв. 10 000 лв. има в перо „други услуги“: за командировъчни, извънреден труд, както и резерв при евентуално намаляване на бюджета, заради намаление на броя на децата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Tr
    Trakiec
    28 -3
    17:11, 27 мар 2018
    Лесно е- " Общинските съветници да си намалят заплатите за да се плати повече на сестрите. Не знам кой в България взема над 1300 лева всеки месец за положени труд- в повечето случаи присъствие от 4 или 5 часа. Не за ден е този труд а за месец- работят максимум 5 часа на месец и заплата над един бон. А председателя умножава по две. Над две бонбончета за съмнителен труд от 5 часа месечно!!!! Кой има такава ставка. Сега ви навиват ГЕРБ да протестирате срещу кмета, но протеста трябва да е срещу тези гладни съветници. Или още по-добре добре срещу държавата, която отделя недостатъчно пари за тази толкова важна дейност.
  • 2
    Ми
    Мимето
    13 -9
    17:40, 27 мар 2018
    Трябва да им ги намалят на половина нищо не вършат мръсни дърти к...и.браво на тези който са преценили че няма пари една от тези не става за нищо ама нито една.
  • 3
    Сп
    спешност
    18 -7
    17:42, 27 мар 2018
    Добре,няма пари,а как има пари Кмета да увеличава заплатите на администрацията,нека да излезе и да каже колко служители получават 2000 и повече,под 1500 дали има заплата.медецинските сестри по-малко ли заслужават?Ами Кмете,кажи колко бонуси даваш.Това са нашите пари,и ние имамеправо да си кажем мнението.Нека се намесят съветниците.
  • 4
    Ii
    iiiiii
    14 -4
    17:54, 27 мар 2018
    Мога ли да попитам защо на 25-30 деца от яслите има мед сестра на кабинет,която нищо не върши, а получава заплата.Дечицата си ги обслужват сестрите от групите
  • 5
    Ка
    Кака
    7 -8
    17:59, 27 мар 2018
    Ти нормална ли си? Ако наистина има над 1500лв то и ние в общината ще стачкуваме с тези 850лв, които получаваме!
  • 6
    Ка
    Кали
    5 -7
    18:32, 27 мар 2018
    Нека има пари за кемери по градините, но защо стоят и трая от персонала в тези градини.С какво право трябва да има постоянно видео наблюдение, да не са в БИГ БРАДЪР тези хора, там поне дават хонорари.
  • 7
    Ва
    васил
    9 -1
    19:52, 27 мар 2018
    след като децата намаляват реципрочно значи ,че градът се топи- аналогично съкращение на общински съветници и администрация нека са пропорционални нещата
  • 8
    Ад
    Адвокат
    7 -3
    20:07, 27 мар 2018
    Финансовата комисия-в лицето на г-н Гаргов, трябва да мисли в посока изравняване на заплатите на медицинските специалисти в Общинското здравеопазване в Хасково- сектор детски градини .Отговорностите в ясла и в здравен кабинет са еднакво големи и отговорни ,а и непрекъснато се насочват сестри от Кабинетите към Яслите поради чести болнични, ползвани от сестрите- Титулярки от яслените групи .Така ще се улесни работата на счетоводството , а заместването ще се осъществявя на място в самата Детска Градина от наличните мед.сестри, без да са необходими бесмислени изчисления за нищожни парични суми.по този начин ще се създаде по добра организация на работа на общинското здравеопазване в детските градини ,и ще се приключи сагата с разлика в заплатите от 50 лева,която стои в основата на протеста !!!!!!!!!!!!!!!
  • 9
    Пр
    принцесата от Монако
    3 0
    10:04, 28 мар 2018
    От общината официално ви казват,че няма пари!Какво да направи бюджетната комисия?Представяте ли си какво ще направи вашият кмет,ако се намерят пари - ще последва обжалване пред Хасковския,Пловдивския и всички възможни съдилища!Сменете си кмета!!!!!
  • 10
    Ба
    БАТЕТИ ОТ ЗОНАТА
    2 0
    10:51, 28 мар 2018
    Ако наистина не заете ,че две трети са със заплати над 1300 лева в общината наистина сте безхаберни бунаци.
Последни новини