От х:

Днес в x:

Йеми Аладе - "Бум Бум" от Нигерия (видео)

Когато чуем за Нигерия, се сещаме за Боко Харам, корупция и военни. Може би скоро ще започнем да свързваме Нигерия с икономическия просперитет. В момента тя е май-голямата икономика в Африка, 30-тата по БВП в света и 23-та по покупателна способност. Според доклад на Citigroup, публикуван през февруари 2011 г. Нигерия ще получи най-високия среден ръст на БВП в света между 2010 г. и 2050 г. Нигерия е една от двете африкански страни сред 11-те държави, генериращи генерален растеж.

Затова, когато чуем нигерийска музика, ще е добре да я разпознаем. Танцуващите хора във видеото по-долу не са афроамериканци, а само афро и за тях тези движения са по-скоро собственият им фолклор, отколкото наложена отвън мода. Поп културата е също толкова показателна, колкото икономическите резултати за една страна, и също така универсална за разбиране.

Йеми Аладе е нигерийска афро поп звезда, а това е най-новото ѝ видео "Bum Bum".

Както ще видите, Йеми и групата изпълняват версия на туъркинг. Туъркинг е танцът, който под това име подлудява през последните години всички наред, направи Майли Сайърс скандална, Бионсе - борец за правата на жените, и се превърна в социален феномен сред афроамериканките и не само сред тях. Туъркинг сега се танцува на всички континенти. Обаче исторически тези движения с дупе са част от африканския фолкор и нигерийския в частност. Затова усещането, когато ги изпълнява Йеми, е много различно.

Туърк, колкото и да е странно, може да носи много различни послания. Може да е "Виж колко съм секси, показвам ти го ясно", или както при Бионсе "Искам да танцувам така, но ти трябва са признаеш правото ми да го правя без да ми посягаш", илипросто спортното "Владея перфектно всички части и тези особено". Ако го прави тийнеджърка, посланието може да е "Аз съм вече жена", например. Това май е и най-общото послание на този танц, имайки предвид, че според някои днешната му популярност тръгнала от LGBT общността в Ню Орлинс. Но пък самият танц идва от Африка. Ако дойдат извънземните, трудно ще се ориентират във всички нюанси на тези сексуално предизвикателни движения. Затова е разбираемо, че нигерийската версия има собствен оттенък.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини