От х:

Днес в x:

„Възхвала на Света Богородица - Златна ябълка“ в храм „Успение Богородично“

Изображение 1 от 6

    Пловдивският митрополит Николай възглави Акатистова събота пред чудотворна икона на Богородица „Златна ябълка“ в храма „Успение Богородично“ в Горни Воден.

    Богослужението е в чест на празника „Възхвала на Света Богородица - Златна ябълка“. Празникът „Златна ябълка“ е местен и се чества на петата събота от Великия пост. Свързва се с чудото с неплодната жена, която закъсняла за празника, поради дългия път, и не можала да получи благословен хляб. Тя приела това за лош знак и се разридала и заокайвала. Йереят чул плача на жената и се натъжил, но не намерил и троха, останала от хляба. Разбирайки причината за мъката на жената, смут обхванала душата му. Тогава той видял една ябълка, оставена в дар пред иконата „Благодатна Богородица Дева“, взел я и я подал на ридаещата като благословение, а тя я приела с гореща вяра и се успокоила. Не след дълго се оказало, че е заченала. Като се родила рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя дала много средства и украсила богато светата икона, като дала да изковат една златна ябълка и я дарила за спомен на великата благодат.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ни
      Николай, митрополит
      0 0
      17:18, 27 мар 2018
      Вашият архиерейски наместник не е вече поп Йордан Георгиев, чада мои. Той направи каквото можа за да ми угоди, пък да угоди и на себе си, ама на мен все не ми е достатъчно, знаете. Митрополит е това, не е прост поп в село с три баби. Да ви е честито! Амин!
    Последни новини