От х:

Днес в x:

Българският жестови език може да бъде признат като самостоятелен

    Жестовият език може да бъде признат като самостоятелен и дори да бъде въведен в училище, като избираем предмет. За такава промяна

    призова проф. Цанка Попзлатева, преподавател от Софийски университет "Св. Климент Охридски" по време на представянето на първия Речник на жестовия български език. Речникът е създаден в хартиен и електронен вариант и съдържа 5840 жестови знаци, които се групират в три сегмента, наречени още кереми. Първият сегмент е формата на ръката, следван от местоположението на тялото и характеристиката на самото движение.

    Речникът е плод на съвместната разработка на експерти от Министерството на образованието и науката, от Фондация „Глухи без граници“ и учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

    В рамките на национално изследване на жестовия език в седем града – София, Пловдив, Плевен, Търговище, Лом, Бургас и Благоевград е събран освен запаса от знаци и е направено научно описание на граматиката.

    Резултатите от труда показват, че българският жестов език е достигнал равнище на пълноценна езикова система. Той се различава от устната реч в лексиката и начина на построяване на изреченията. Открити са и различия при използване на жестовите знаци за синоними, омоними и антоними. Изследването е структурирало три важни за изпълнението и значението на жестовете категории – артикулация, конфигурация на ръката при отделните жестове и типа на изпълняваното движение.

    Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева също посочи, българският жестови език може да бъде признат като самостоятелен.

    България е сред малкото държави, провели проучване с такава цел. То ще позволи да се въведат законови разпоредби за равностойното прилагане на жестовия език в образованието и в други области на обществения живот.

    В момента жестовите знаци се използват като помощно средство и средство за комуникация при обучението на децата и учениците с увреден слух в детските градини и училищата. „Изследването е основа и за създаване на методически пособия, които да помогнат в комуникацията и съвместното обучение на глухите и чуващите деца и ученици в цялата страна. Ако жестовият език бъде узаконен, ще можем да го въведем като специален учебен предмет в специалните училища и като избираем в останалите“, каза тя.

     Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Цъ
      цъфтан софраджииките
      1 0
      12:56, 24 мар 2018
      Двете кухи лейки и цъфтан софраджийки от мон да го въведат по-бързо та сина на баш аркадашката им - мичето от смолян, дето герб я сложиха за началничка на руо-то в смолян, да продължи да псува учителите от райковската гимназия, ама жестомимично. Някак си по-културно ще да е, пък и подмазвачите от руо-то сираков, запрянов и корабов ще могат да бият по яки теманета пред мичето.
    Последни новини