От х:

Днес в x:

Ще има среща Европейски съюз-Турция във Варна

Европейският съвет не възрази срещу срещата на лидерите от ЕС с турския президент Реджеп Ердоган, която трябва да се състои на 26 март във Варна. 

В заключенията от първия ден на заседанието на Европейския съвет няма решение за отлагане на срещата на върха Турция-ЕС в понеделник, което означава, че тя ще се състои, съобщиха от постоянното представителство на страната ни в ЕС, предаде БНР. 

Въпреки това Европейският съвет категорично осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция. Съветът призова Турция да прекрати действията си и да зачита суверенното право на Кипър да използва природните си ресурси в съответствие с международното и европейското право.

Европейският съвет изрази и сериозна загриженост за продължаващото задържане на европейски граждани в Турция, в това число на двама гръцки войници. Съветът призовава за бързо и положително решение по въпроса и диалог със страните-членки. 

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата, в зависимост от развитието на отношенията с Анкара. 

В срещата ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган. 

Тъй като до последно имаше съмнения дали тя ще се състои, вчера Борисов коментира пред български журналисти в Брюксел:

 "Подготвяме се много, всички много очакват от нас. Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията. Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам. Среща ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог. Толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с хубави думи "свобода", "демокрация", "правда", а всъщност гинат хора. Надали на някой му е най-приятното нещо да организира подобни срещи". 

Премиерът допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните гръцки войници. 

Усилена подготовка е в ход в Турция. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу и главният преговарящ по кандидатурата на Турция за ЕС Йомер Челик са провели редица конференции с отговорните лица и институции, свързани с подготовката на проблемите и документите на срещата. 

Под заглавие "В понеделник във Варна ще има мач Турция-ЕС" информационна агенция Ихляс, подчертава: "Турция е със силна ръка, ще притисне ЕС и лидерите, ще им представи конкретни факти и документи". 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини