От х:

Днес в x:

Български журналисти в подкрепа на турските си колеги зад решетките

Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации на 95 турски журналисти, които са зад решетките и заради това няма да могат да присъстват за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март.
Събитието е изключително важно и мястото на тези наши колеги е в Евксиноград, категорични са от АЕЖ. "Те трябва да бъдат там и да вършат работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото. За съжаление, тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода". Във връзка с това от Асоциацията призоваха българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име. Така според организаторите на жеста ще се изпрати ясно послание за позиция в подкрепа към актовете на репресия спрямо журналисти в южната ни съседка. 
"Посланието ни към политиците е ясно: Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива заради работата си. Дори да сложите критичните журналисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще говорят други. С техния глас ще говорим ние. Затова и организирахме тази необичайна акредитация – 95 акредитационни карти, наредени на една маса, изглеждат много. Но представяте ли си, че зад всяка една стои човек, а зад този човек стои неговото семейство, приятели, читатели, зрители, слушатели? В крайна сметка стоим всички ние, тъй като мисията на истинския журналист е да служи на цялото общество. Затова когато толкова много журналисти са лишени от свобода, в най-пълна степен важи максимата, изречена от Мартин Лутър Кинг: “Никой не може да бъде свободен, докато всички не бъдат свободни”.
От Асоциацията излизат с настояване Турция незабавно да освободи задържаните заради работата им журналисти и призовават и европейските власти за отношение. "Европейският съюз в никакъв случай не трябва да мълчи по този въпрос и трябва да поставя съдбата на задържаните журналисти като условие за всякакво сближаване с Анкара."
 
   Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини