От х:

Днес в x:

Само след 12 г. 85% от работните места ще са такива, каквито в момента не съществуват

През 2030 година се очаква 85 процента от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда днес, организиран от социалното министерство с подкрепата на Европейската комисия.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезнат напълно. Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи, допълни Наков. Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори. Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование , което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков. Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват.

Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи. Вероятно ще има

министерство на талантите и министерство на развитие на уменията,

така си представям бъдещето, каза Наков. Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице.

Наков смята, че моделът, при който правителството определя какво да е образованието, трябва да стимулира нови системи, които да възприемат иновацията. Друг успешен модел е образованието се движи от частни институции и те да имат пълна свобода какво и как да преподават, а държавата да решава дали да сертифицира определени умения, отбеляза експертът. Наков заяви, че образованието е бъдещето на труда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е учител по професия, споделя мнението, че образованието е най-важно за бъдещето на труда. Тя цитира данни за развитието на София, според които за последните 10 години София е европейската столица с най-голямо увеличение на БВП - столицата произвежда 40 на сто от БВП в страната. Фандъкова допълни, че София все повече привлича граждани от цялата страна, като близо 21 процента от децата, родени през 2016 година, са родени в столицата.

Друга отличителна способност е концентрацията на високообразовани кадри, като над 50 процента от заетите в града са с висше образование . През 2016 работната сила в София е една пета от тази в страната , а заетостта е най-високата , като заетите са над 72 процента. Безработицата трайно е около и под 3 процента, каза Фандъкова и допълни, че последните икономически анализи сочат, че София вече осигурява работни места за живеещите в съседни градове и общини. Има сериозен ръст на заетите работни места в IT сектора,

София е сред топ три на европейските градове

по стартиращи компании в сектора. Според кмета на София ниската безработица обаче отваря редица предизвикателства пред бизнеса , усеща се липсата на добре подготвени кадри.

Във видео обръщение Мариане Тисен, комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност, заяви, че светът на заетостта се преобразува. Тя допълни, че възникват нови форми на труд и резултатът е по-голяма гъвкавост, подобрени условия на труд, но ще има нови социални и цифрови разделения. Според Тисен хората, които са с професии със средно ниво на умения, ще бъдат без работа. По-гъвкавите условия на труд е възможно да създадат и несигурност, каза еврокомисарят.

Тисен отбеляза, че

90 процента от работните места изискват цифрови умения,

но само четирима от десет европейци имат подобни умения. Мариане Тисен предлага директива, която да направи условията на труд прозрачни и предвидими. Необходимо е да се модернизира социалната закрила, тъй като системите са разработени по модела на стандартната заетост, каза еврокомисарят. Всеки, който работи, независимо в стандартна или нетрадиционна заетост, трябва да има достъп до социална закрила, каза Мариане Тисен.

Eва Майдел, член на европарламента, посочи, че 30 процента от задачите в 70 процента от професиите могат да бъдат заменени от машини и всяко едно работно място ще има нужда от дигитални умения. По думите й днешните 12-13 годишни младежи нямат представа какво ще работят, но не е проблем младежът, който не знае бъдещето, а уменията на родителите му. Адаптирането към работата през 21 век е по-голямо предизвикателство за тези, които познават работата си от 20 век , допълни Майдел.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    As
    astra
    0 0
    10:21, 23 мар 2018
    На Светлин Наков му дайте само да пие и да говори.
Последни новини