От х:

Днес в x:

Посрещането на Ноуруз в Иран

За иранците по света празнуването на персийската Нова година е много повече от изпращане на зимата и посрещане на пролетта. В него те влагат почитта и привързаността си към стародавната историческа арийска традиция на преклонение и възторг пред Майката Природа.

Подготовката за празненствата започва старателно още от началото на март с така нареченото „разтърсване на къщата“, на персийски „хане текани“. То се изразява в основно почистване и освежаване на дома чрез „измитане на праха навън“, пране на килимите и чергите, измиване до блясък на прозорците, огледата и цялата кухненска посуда, изхвърляне на счупените и стари мебели, повредените и амортизирани електроуреди, освобождаване от старите и ненужни дрехи, вещи и предмети, боядисване на стените и пода и прочее домашни дейности. Докато цялата къща не засияе от чистота.

„Разтърсване на къщата“ се прави във всяко иранско домакинство и в този „ритуал“ вземат дейно участие всички членове на семейството. Вярва се, че ритуалът гарантира свеж старт на Новата година. Широко застъпено е разбирането, че заедно със сметта и праха, навън се замита и измива и лошата поличба, а сполуката заблестява над дома при пълната му чистота.  

След Голямото домашно чистене идва ред на Голямото пазаруване. В  оставащото до Ноуруз време, иранците трескаво пазаруват по пазари и търговски центрове всесъзможни стоки и хранителни продукти. Списъкът за пазаруване включва най-вече: нови дрехи и обувки, свежи плодове, сладки и бонбони, ядки и цветя, както и всичко, отнасящо се до задължителните 7 атрибута със „с“ за празничната трапеза. Иранските новогодишни базари предлагат невероятно изобилие именно от такива артикули, които са предмет на непостижимо изкуство, изобретателност, комбинативност и характер при спазаряването на цените между продавачите и купувачите, особено в последните минути преди затварянето на магазините и сергиите. Иранците са изкустни артисти в пазаруването. Търговията за тях не е формален акт на размяна на стока срещу пари, а ритуално състезание по наддумване и надхитряване, доставящо удоволствие и наслада и за двете страни.

В последните дни преди празника най-посещавани и шумни са местните пазари за цветя. Те са препълнени с голямо разнообразие от свежо отрязани цветя, красиви растения в саксии и идеално аранжирани букети, които неистово молят да бъдат купени. Тълпи от ентусиазирани купувачи заливат на вълни и обсаждат щандовете и сергиите на цветните пазари, като със своите неприкрити страсти и емоции превръщат купуването на цветя в грандиозен спектакъл. Гиацинтът е навярно най-продаваемото цвете в Иран, понеже в персийската култура то е символ на просперитет и щастие.     

(следва)

Т. Стоянов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини