От х:

Днес в x:

Местим стрелките този уикенд

Тази неделя, 25 март, преминаваме към лятно часово време. 

Смяната се извършва в 02:00 часа и при повечето часовници, като тези на компютри и смартфони, промяната на 03:00 часа ще се извърши автоматично. Но ако часовникът ви не е свързан, ще трябва да преместите стрелките един час напред.

Ще спим 1 час по-малко в събота срещу неделя, а привикването към промяната ще мине по-леко с повече разходки на чист въздух и физическа активност.

За негативния ефект от преминаването към лятно часово време се говори от доста години. Финландия и други скандинавски страни искат отмяната му в ЕС, В началото на 2018 г. в Европейския парламент се водят дебати по отмяна на лятното часово време на територията на целия Европейски съюз, като се обсъждат икономическите ползи, но и вредите за здравето от смяната на времето.

През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан, Киргизстан , Ирак , Пакистан , Бангладеш и Грузия, Армения, Египет, Азербайджан. В периода 2011-2014 Русия остава целогодишно на лятното часово време, но след недоволство от жители в различни региони на Руската федерация заради късния изгрев, правителството взема решение през 2014 страната да остане за постоянно на зимното часово време, като това важи за цяла Русия.. Други држави се отказват от зимното (астрономическо) часово време и остават за постоянно на лятното - Аржентина, Беларус, Чили, Турция и т.н. "Севернокипърската турска република" (2016), също така Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зо
    Зорко
    27 -1
    15:33, 21 мар 2018
    От местене на стрелките, то и затова хората всячески изтрещяха. Това се отразява на здравето на хората. Може да има икономически ползи, но като няма здраве, какво правим тогава ? Не е ли по-ценно здравето ?
Последни новини