От х:

Днес в x:

Съученици на загиналите в катастрофата Никол и Даяна от ПМГ в защита на паметта им

Изображение 1 от 5

    Съученици на загиналите в катастрофата край ханче „Клокотница“ Никол Щерева и Даяна Янакиева от ПМГ свикаха пресконференция, дни след произнасяне на присъдата на виновния за инцидента. На 15 март тази година шофиралият Аудито Делян Делчев получи наказание от 3 г. условно с изпитателен срок от 5 г. То беше определено от 3-членен състав на Окръжния съд в Хасково с председател Миглена Тянкова. По закон Темида намали наказанието му с една трета, тъй като Делчев се призна за виновен. Според обвинението 37-годишният мъж, шофирайки лек автомобил Ауди А6 с близо 120 км/ч, е причинил смъртта на двете момичета, на 15 и 16 г. Инцидентът стана на 29 юли 2016 г., когато девойките бяха пометени с мотопеда им, без регистрационни табели, по пътя към Хасково. Разследващите установиха, че той е шофиран от Даяна, в чиято кръв експертите са открили наличие на 0.19 промила алкохол. В кръвта на приятелката й Никол са отчетени 0.43 промила.

    По време на брифинга днес съучениците на двете момичета заявиха, че те са били изключително възпитани и не са консумирали алкохол. Заради това те са съгласни с казаното от прокурора по делото Валентина Радева-Ранчева, която заяви, че при консумацията на плодове, особено лятно време, може да се отчетат малко промили.

    Действително обаче промилите нямат пряко отношение към причината за инцидента, тъй като при водачката са доста под допустимите за водачите 0.6 промила. Освен това присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив. Гимназистите от ПМГ обаче заявиха, че няма да коментират присъдата на хасковския съд. В същото време обаче направиха съпоставка с присъда по друго дело, в което бивш катаджия от СДВР е осъден за взимане на подкуп също на 3 г. условно. Междувременно учениците припомниха, че в деня преди делото срещу Делян Делчев са внесли в хасковския съд подписка с искане за справедлив процес, подкрепена от около 2000 души. Обаче така и не стана ясно от какво са провокирани действията им. Те имаха възможност да изразят становището си още преди започване на заседанието, дадена им от съдия Тянкова. Преди даване ход по същество тя ги попита какво ги кара да мислят, че съдът няма да отсъди безпристрастно. Никой от тях обаче не се осмели да изложи аргументи. Съдия Тянкова допълни, че няма да позволи да се оказва натиск върху съдебния състав.

    Аргументи не бяха дадени и на днешния им брифинг. Уточниха единствено, че изразяват гражданска позиция и искат да защитят паметта на двете девойки. Те бяха подкрепени и от ръководителя на фотошколата в Младежкия център Славян Костов, в която се е обучавала Никол. Той обаче беше на мнение, че виновникът за катастрофата трябва да получи ефективна присъда.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      No
      Nostradamus
      14 -36
      18:50, 21 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ru
        rut
        14 -8
        19:08, 21 мар 2018
        Мотопеда не е техен,а на приятели,стига в тва купуване на мотори и родителите защо са го купили.
      • Хр
        Христина
        33 -6
        19:50, 21 мар 2018
        DoАдвокате, ако ти бе засегнат , друга песен щеше да пееш а не да изнасяш лекции за възпитании!! Аман от помияри!!! Чудя се що за народ сме след като има такава измет като тоя серсим.Абе гламоч неден, тук има 2 , 2 загинали деца , че някой си се правел на мъж със 120!!! Ти си абсолютен боклек! Да ти е..а м...та!
    • 2
      Si
      Siktir4
      7 -41
      18:54, 21 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Съ
        Съученик
        32 -6
        20:06, 21 мар 2018
        Да, важни сме. Важни сме, защото имаме позиция и намираме начина да я защитаваме публично и по законов ред. Не сме като Вас, господин Siktir 4, да си мълчим, да мрънкаме вкъщи и да пишем по сайтовете глупости, защото нямаме какво да правим.
      • Ва
        ВАЙ-ВАЙ
        2 -2
        10:37, 22 мар 2018
        Фес, пожелавам ти същата участ !!!
    • 3
      Ид
      Идиоти
      27 0
      19:00, 21 мар 2018
      Помислете въриш си просто и този идиот прави същото какъв щеше да е резултата?Чакам отговор?
    • 4
      Ob
      obiknoven
      31 -1
      19:13, 21 мар 2018
      такава ли щеше да е присъдата ако беше роднина на магистрат
    • 5
      Чо
      Човекът
      39 -13
      20:20, 21 мар 2018
      Не знам обаче за пореден път се убеждавам в липсата на характерност и абсолютно малодушие от страна на съучениците... Отиват в съда, пишат писма, протестират... Обаче Тянкова като ги пита: що мислите, че съда ще е пристрастен-мълчат като пукали. Ми кажете, бе! Кво ми навеждат главите като мъжки пундафелки. Кажете мислим така и така щото в държавата и в съда става това и това и то не отговаря на представите на хората за справедливост и правосъдие. Толкова ли е трудно? Питат ги журналистите какво мислят за решението на съда те са съгласни с него. Ми за кво ги давате тия пресконференции тогава? Разберете млади момичета и момчета, че докато не си вдигнете високо главите и не заявките ясно и гласно какво точно мислите, винаги ще ви вземат за бездушни, посредствени, без характерни, безполови канарчета. Това е!
      • Др
        Друг човек
        15 -11
        22:53, 21 мар 2018
        А ти какво направи? Нали си големият мъж? Какво успя да направиш, че да промениш нещо? Нищо. И това е проблемът, че всеки се прави на големия мъж, но накрая нищо не прави. Децата поне се опитаха да защитят нещо, в което вярват - колко успяват е друг въпрос. Вместо да критикуваш децата и да обезкуражаваш гражданската им позиция, направи нещо ти и покажи как ти не си едно бездушно, посредствено, безхарактерно и безполово канарче, което може само да пише коментари и да се заяжда с деца. Нека всеки си гледа своята паница, а ако искаш да помогнеш, вместо да съдиш тези, които са под тебе, опитай се да им помогнеш. След някой друг ден, не дай боже, ако твоите дъщери ги убият на пътя, та дори и да са с каски и книжки, пак ли ще критикуваш съучениците им, които искат само правосъдие?
    • 6
      Съ
      Съученик
      19 -10
      20:47, 21 мар 2018
      До Човекът
      Вие на колко години сте?
      Най-вероятно поне на 40, но мислите все едно сте на 60...
      Какво сте направили през живота си за града, за обществото?
      Сигурно нищо...
      И не се учудвам, явно сте от чичковците, които само плюят, мрънкат, патриоти и политици сте само на масата?
      Аз съм горд с тези младежи,
      Те са нашето бъдеще.
      Не ги обиждайте, а ги подкрепете, както е направил Славян Костов.
      Адмирации и за него, и за децата..
      Благодаря Ви от името на едно поколение, което имаше възможността да изгради България такава, каквато всеки искаше, и пропиля своя шанс заради бездушето си!
      Поклон пред Вас!
    • 7
      Ha
      Haskovobest
      17 -8
      20:52, 21 мар 2018
      Човекот.... ТИ НАРЕД ЛИ СИ??? Когато на мили, интелигентни деца задават застрелващ въпрос от упор в съдът, с мизерна атмосфера, с тягостна обстановка...и този въпрос им е поставен от тхе тот, тхе бест правист изглеждащ прекрасно....и ти би се стресирал и би блокирал. А и какво ще стане ако на следващите инстанции изхвърлят присъдата дадена от хасковските......, да не се окаже тогава, че децата са прави???
    • 8
      Чо
      Човекът
      11 -12
      21:05, 21 мар 2018
      До съученик: "Ако не ме познаваш - не ме съди!" Съмнявам се, че даже знаеш на кого е тоя цитат...
      До Хасководъбиест: Е, кво всички ли се стрелирахте и блокирахте? Значи, доста стресирано и блокирано поколение идва... Това, че някой е на еди-какъв си пост в еди-кой си провинциален град, съвсем не го прави дъбест. Той има две ръце, два крака и две очи - също като тебе. Дай малко по-смело и по-дръзко. Учи се от великите личности, те са дъбест, а не тия които са на разни постчета в разни градчета и даже начело на разни държавици. Щото по твойта логика излиза, че Бойко е дъинтилиджънс, значи?
      • Съ
        Съученик
        13 -7
        21:15, 21 мар 2018
        И вие не съдете децата и не ги наричайте мъжки пундафелки!
      • Ва
        ВАЙ-ВАЙ
        2 -3
        11:25, 22 мар 2018
        Мисля, че е по-добре , да си посипеш главата с пепел, и да замълчиш.
        Казваш да не те съдят, а даваш оценки. Минавало ли ти е през умът, че може и да не си прав?
        Колкото до джендъризма -то е ясно ,че твоят Бойко се надупи на еврогйеската клика.
        А ти за или против си ,за третият пол?
    • 9
      Ге
      Гец
      19 -4
      21:40, 21 мар 2018
      Вместо да коментираме извратената ни съдебна система ние анонимните всезнайковците виниме тези прекрасни деца търсещи истината.Опростачването вече е повсеместно.
    • 10
      Ha
      Haskovobest
      12 -9
      23:20, 21 мар 2018
      Лайковете са основния показател, какви са нагласите в обществото по този случай! Браво деца! Във вас ни е надеждата!
    • 11
      Бр
      браво
      20 -1
      06:22, 22 мар 2018
      Браво на тези деца! До всички"разбирачи": Тук не става въпрос само за тези жертви , а за стотиците изпомачкани по БГ пътищата!!! За безнаказаността във всяка сфера в България! Вече може да направиш колкото си искаш нарушения и с едно извинявай, да ти бъде простено всичко! Срам! Срам! Срам!
    • 12
      Vv
      vvv
      18 -1
      09:48, 22 мар 2018
      Да видно е ,че подкрепяте безумното поведение на пътя и търсите под вола теле....... но след като използвате Нострадамус ,значи ще ми отговорите как шофьора се е озовал в одстрещното платно и е нацелил двете деца с мотопеда ,та чак задния му мост на аудито се е откъснал, сигурно е търсил мотопеди без регистрационни номера.....?????????? , а да припомня ,че всичко това се е случило в ПАРК КЕНАНА и там на същото място можеха да са туристи , велосипедисти ,пък ако щете и автомобил..... и с тази "премерена" скорост щяха да хвърчат скъсани задни мостове като сламки..... и за това ще обвиняваме родители, че са купили мотопед, велосипед....и каквото там.... каквото и да е било, момичетата са били извън платното без да пречат на никой. ПИТАМ ТОЙ КАКВО ПРАВИ В ОТСРЕЩНОТО ПЛАТНО КЪДЕТО ГИ ПОМИТА И от скоростта КЪСА ЗАДЕН МОСТ АУДИ......КАК СЕ КЪСА ЗАДЕН МОСТ НА АУДИ........ХОРААААА .....ОТ ТАМ МИНАВАМ И АЗ С ДЕЦАТА И КАТО СИ ПРЕДСТАВЯ , ВСЕКИ ПЪТ ИЗТРЪПВАМ ДАЛИ НЯКОЙ ДРИФТАДЖИЯ НЯМА ДА МЕ НАМЕЛИ.....за протокола имам регистрационни номера и карам с колан.....
      • Ма
        МАНГО
        0 0
        19:43, 22 мар 2018
        Взехте ми думите от устата.
      • No
        Nostradamus
        0 0
        12:52, 23 мар 2018
        Всичко, което питате, го има установено по делото. Има и присъда.
    Последни новини