От х:

Днес в x:

Туризмът- ябълка на раздора между ДПС и опозиция, кмет и съветник се сдърпаха

Туризмът и неговото развитие в общината се превърнаха в ябълка на раздора на днешната сесия на общинския съвет в Кърджали. Кмет и общински съветник-хотелиер кръстосаха словесни шпаги. Поводът стана приемането на отчет за развитието на бранша за 2017 г.както и програма за 2018 г. Опозицията не подкрепи предложените от Общинска администрация документи. Те бяха приети с 22 гласа на съветниците от ДПС.

Дебатът се разрази, след като секретаря на общината Сезгин Бекир прочете докладна, призоваваща народните избраници да подкрепят отчета и програмата. В докладната бе посочено , че се полагат усилия туризма да бъде основополагащ отрасъл в развитието на общината. Това е съобразено с Национална стратегия за устойчиво развитие на отрасъла до 2030 г., както и с приоритетите на Консултативния съвет за развитие на туризма в общината.

Общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Милев обвини администрацията в неуважение към съветниците, защото е предложила докладна,идентична до запетайките , с тази гласувана миналата година. Той посочи, че се харчат 40 000 лева постъпващи от туристическия данък за заплати на двама служители в Туристическия информационен център. Те ходят по изложения, но сайтът на центъра не се поддържа от 2014 г. Няма и точна статистика за посетителите на Перперикон , които се отчитат не по електронен път, а на брой скъсани билетчета.

Георги Кючуков от БСП обяви,че социалистите ще гласуват въздържали се, защото наред с бележки към двата документа, те не могат да отрекат усилията положени от общината за социализация на Перперикон. Констатацията на червените е, че туризмът не е приоритет на общината.

Кметът инж.Хасан Азис определи твърденията на Радослав Милев като грешни и лъжовни. Посочи,че пак би подписал докладната и през 2019 г. в същия вид, защото тя очертава ясни приоритети. Кметът припомни спечеленият проект от 3 млн.лева за социализация на Перперикон. Натърти на спечелената награда „Сграда на годината“. Градоначалникът Хасан Азис акцентира върху ползите от провелото се офроуд състезание: пълни хотели и ресторанти в града. Той бе категоричен, че приоритет за общината е туризмът и ще остане такъв.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини