От х:

Днес в x:

България бори енергийната бедност на хората с пестене на енергия

България ще търси начини за намаляване на енергийната бедност на хората чрез проекти за пестене на енергия. Това каза днес Жечо Станков, заместник- министър на енергетиката при откриване на форум в София. 

Все още се работи по дефиницията за енергийна бедност - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга, каза Жечо Станков. Целта на мерките за енергийна ефективност е осигуряване на по-добър стандарт на живот. 

Енергийна бедност има, когато хората не успяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато голяма част, повече от 10 процента от доходите, отиват за плащане на сметки за енергия. България е в най-лошата позиция в това отношение от страни те в ЕС, каза Меган Ричард, директор на дирекция в ЕК.

Краткосрочните мерки са директните помощи за плащане на сметките. По-важни са обаче дългосрочните мерки насочени към намаляване на консумацията и съответно на сметките, отбеляза на свой ред Станков. 

България си е поставила няколко приоритета за ефективно ползване на енергията. Един от тях е да се ползва потенциала на ВиК дружествата да произвеждат сами електроенергията, която им е нужна. Друга възможност е оползотворяване на геотермалната енергия - обикновено си представяме горещи минерални извори, но от Норвегия и Исландия научихме, че от води с невисоки температури може да се постигне голяма ефективност, добави той. 

Заместник-министърът посочи, че ще се търси постигане на енергийната ефективност клас "А" на сградите. Това означава, че в тези сгради 55 процента от енергията се произвежда от самата сграда от инсталации по нея или в близост до нея, каза заместник-министърът. 

Местните власти са важен инструмент за справяне с енергийната бедност и със замърсяването на въздуха, каза по време на форума Таня Христова, кмет на община Габрово.

Енергийната бедност е сред най-значимите енергийни проблеми. Той може да се реши най-вече с енергийна ефективност и мерките за енергийни спестявания в сградния фонд, посочи още тя.

В Европейската комисия се обсъжда стратегия за енергиен съюз, като целта е да има сигурност на доставките. Това е важно и за борбата с енергийната бедност, защото ако имате само един източник на енергия почти нямате избор за цената, каза Меган Ричард. Функционирането на вътрешния енергиен пазар дава възможно най-ниски цени при ясна конкуренция, посочи тя. 

Планираме 27 процента от производството на енергия да е от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, но всяка страна-членка може да си постави по-високи цели, изтъкна Ричард.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ст
    Станчо
    1 0
    07:51, 20 мар 2018
    Бля- бля...
  • 2
    Аз
    Аз
    3 -1
    08:32, 20 мар 2018
    Ненормално е да плащаш 250лв. ток на месец при минимална работна заплата 510лв.
    Без да разбираш от математика резултата показва глад и мизерия...
    Докато не се вдигне масово народа в цяла БГ няма да се оправят нещата,не става въпрос за сваляне на правителства и тем подобни,просто ЕРПтата трябва да се контролират по някакъв начин иначе ще става по зле!
  • 3
    Ba
    bax mamamu
    2 0
    12:59, 20 мар 2018
    Докато всяко там ти Енерго вдига тока както си поиска,докато се изкупува зелената енергия на баснословни цени защото този бизнес се държи от депутати и почти всяка такава станция е на депутат ще е така .Не може да изнасяш ток в съседни страни а изнесения там ток да се продава по евтино от колкото тук .А разни мижитурки ще ми разправят за икономии .То икономиите така или иначе си ги има по принуда заради високата цена на тока
Последни новини