От х:

Днес в x:

Всеки трети българин няма пари да си плаща тока. Преглед на печата

Вестниците във вторник съобщават, че 40 процента от българите не могат да отопляват адекватно жилищата си през зимата.

"Всеки трети българин няма пари да си плаща сметките за енергия. 40 на сто от хората не отопляват адекватно жилището си , а всеки втори не може да го охлажда през летните месеци. Данните са на Евростат, но ги изнесе заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който участва в конференция за енергийната бедност и замърсяването на въздуха..." - в. "Труд".

"Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си достатъчно топли. Този дял е най-високият за Европейския съюз, където енергийно бедните са средно 8%. Това съобщи вчера зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред БНР. Той цитира данни, според които в момента газифицираните жилища в страната ни са под 5 на сто, докато в някои европейски страни този дял достига 50-60% от домакинствата. Инвестирането в енергийната ефективност е естественият начин за справяне с енергийната бедност и това е посоката, която трябва да поемем, коментира Станков. Той посочи, че около 7500 домакинства, които искат да преминат от отопление с дърва и въглища към отопление с природен газ, могат да бъдат подпомогнати с финансови средства. Държавата възстановява до 30% от инвестицията, която домакинствата извършват в своя дом. А за около година вече над 2500 домакинства са се възползвали от тази възможност. Именно това е и една от дългосрочните мерки за справяне с проблемите на мръсния въздух, отбеляза Станков. Според него в момента в България се изпълняват краткосрочни мерки за справяне с този проблем, но по-важни са дългосрочните. "Говоря за директни плащания към граждани, които имат проблем да осигурят отопление, охлаждане или осветление на своите домове. По-важно е, че в Европа се обединихме около това да мислим за дългосрочните мерки. А такава мярка е по-скоро инвестиране в енергийна ефективност и намаляване на количеството енергия, което е необходимо за отопление и охлаждане на едно жилище", коментира той. Неотдавнашен анализ на Световната банка посочи, че в България енергийно бедни са хората, които отделят повече от 10% от доходите си за сметки за енергия. Точно те би трябвало да бъдат подпомагани от държавата. Според Жечо Станков обаче е нужно да се изработи обща дефиниция, която да важи за целия ЕС. "Дефиницията за енергийна бедност в Швеция би била една, а в България би била друга. Институциите, които са отговорни за справяне с проблема, би трябвало да бъдат въвлечени на всяко едно ниво с цел осигуряване на по-добър стандарт на живот", обобщи заместник енергийният министър..." - в. "Сега".

Всекидневниците информират и за предложение на омбудсмана Мая Манолова - гражданите да могат да оспорва цените на тока, парното и газа пред съда.

"Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд /КС/ текст от Закона за енергетиката, който не дава възможност на потребителите да обжалват в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа енергия, природен газ и вода. Това съобщиха от кабинета на Омбудсмана. Манолова препоръчва в писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева законодателни промени в тази насока. В резултат от възприетото законодателно решение на практика гражданите се лишават от право на защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси, пише Манолова. Тя подчертава още, че това не е в съответствие и с европейска директива, според която държавите-членки на ЕС трябва да въведат на национално ниво механизми, които да гарантират на всяка засегната страна възможност за обжалване на такива решения пред независим орган..." - в. "24 часа".

"Всеки гражданин да може да оспорва пред съда цените на тока, парното и газа. За това настоява националният омбудсман Мая Манолова. Това се разбира от нейно искане до Конституционния съд за отмяна като противоречащ на основния закон на текст от Закона за енергетиката, който пречи на тази възможност. Заедно със сезирането на конституционните съдии омбудсманът се обръща и към председателя на парламента Цвета Караянчева с предложение депутатите сами да отменят разпоредбата. Чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката регламентира, че решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с които се определят пределни цени на тока, парното и газа по искане на енергийните предприятия, са индивидуални административни актове. Така потребителите не се явяват техни адресати и следователно нямат право да ги оспорят в съда. Според Манолова обаче тези решения на КЕВР засягат пряко и непосредствено права и законни интереси на неопределен брой граждани - потребители на електрическа енергия. "Това е така, защото утвърдените пределни цени са обвързващи и се отразяват пряко на цените по договорите с потребителите на енергийни услуги", пише тя до Конституционния съд.

Пълния текст на искането на Манолова до Конституционния съд вижте тук. В искането си до КС тя заявява, че чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката противоречи и на принципа на правовата държава. Като обяснява, че той изисква от законодателя да урегулира обществените отношения ясно и точно, а въвеждането в законодателството на спорни правни квалификации не е в синхрон с това изискване. Мая Манолова посочва в искането си до КС, че българският Закон за енергетиката не отговаря и на правото на ЕС. "Разпоредбата на чл. 37, §17 от Директива 2009/72/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 г. относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия, изискваща гаранции, че на национално равнище съществуват подходящи механизми, съгласно които всяка страна, засегната от решение на регулаторния орган, има право да обжалва пред орган, който е независим от заинтересованите страни и от което и да е правителство. Такива механизми не са предоставени на гражданите", обяснява Манолова." - в . "Дневник".

Купуването на изтребители за армията също е сред темите на всекидневниците.

"България може да купи и изтребители F-18 Hornet от концерна Boeing. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на посещението си за 75-та годишнина от създаването на 68 Бригада специални сили, съобщи Марица.бг. "Имаме писмо от Boeing за F-18. Така, че с новата процедура ще получим и други предложения", каза Каракачанов. Той обясни, че процедурата за избор на нов боен самолет ще бъде направена отново и така към офертите за F-16, Грипен и Еурофайтър може да се добавят и други, като, например, по-нови F-16 от Израел. "Хърватите закупиха почти цяла ескадрила самолети от Израел. При моето посещение там видях какви добри възможности имат. Те са взели F-16 блок 30 (португалците опитват да ни продадат много по-старите блок 15), тоест те са по-нови от тези които ни предлагаха досега. Ще се огледаме за всякакви възможности - и за предложения за нови, и за за стари самолети", добави министър Каракачанов. По думите му проектът за модернизация може да стане факт, ако до края на април парламентът го гласува, след като преди това бъде внесен и приет на МС. И в момента обаче се водят разговори. "Ако до края на април мине през НС, пускаме писмата, водим разговори, нас ни търсят, наясно сме горе долу", коментира Каракачанов. "Но искам хората да спокойни, че разлика от други покупки в армията, скъпи и стоящи по хангарите, този път тези пари няма да отидат на вятъра", добави военният министър. 3 милиона лева е стойността на проекта за модернизация на полигон Црънча на специалните сили, каза още в Пловдив министърът на отбраната, цитиран от МО..." - в. "Стандарт".

"Нови варианти за изтребител на ВВС: Израелски Ф-16 и Ф-18 от САЩ Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по проекта за новите изтребители, предава БГНЕС като се позовава на изявление на военния министър Красимир Каракачанов в Пловдив. В надпреварата до момента участваха чисто новите шведски "Грипен", "Еврофайтър" втора ръка от Италия и Ф-16, използвани преди това последователно от САЩ и Португалия. "Ще поканим не само тези трите фирми, които са участвали досега. Имаме писмо и от Боинг (производител на многоцелевия изтребител Ф-18), имаме и други предложения", заяви министър Каракачанов. Той посочи, че от Хърватия са закупили почти цяла ескадрила от Израел (всъщност сделката все още не е финализирана - б.р.), така че, ще бъдат поискани оферти и от тях: "Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега", каза още военният министър, съобщи БТВ. Става дума за Ф-16С/Д Блок 30, които са значително по-съвременни от португалските... Според министъра междувременно трябва да се поддържа наличната в момента техника: "Ремонтът на МИГ-овете ще излезе по-евтино, ще сключим договор с производителя". Преди дни МО сключи многомилионен договор с РСК МиГ за поддръжката на нашите МиГ-29 за следващите няколко години, припомня БГНЕС..." - в. "Сега".

Измръзналите щъркели, приютени от хората, също са сред актуалните теми.

"Вълна от овации във Фейсбук предизвика Сафет Халид от силистренското село Зарица, който приюти в дома си четири щъркела, застрашени от измръзване. "Птиците бяха измръзнали и ги намерих в крайпътната нива между селата Зарица и Звенимир. Ще ги държа на топло и ще ги храня с риба поне една седмица", разказа Халид, който вчера обиколи района в търсене и на други бедстващи птици. Над 30 щъркела зъзнат в района на Дулово по пътя Шумен - Силистра. Акция за спасяването им тръгна във Фейсбук. Хората масово подават сигнали до инспекциите по опазване на околната среда в Шумен и Русе. Към щъркелите от Дулово вчера тръгнаха специалисти от РИОСВ в Русе. Двойка щъркели е била спасена и в Кубратско. Там служители на Пътното управление късно вечерта в неделя забелязали премръзнали птици по пътя за Завет в района на село Брестовене." - в. "Стандарт".

"Екоинспекцията в Русе намери 180 щъркела с обледени крила в Дулово, но можели да летят Не са установени птици от вида бял щъркел в безпомощно състояние в землището на община Дулово. Това констатираха експерти на екоинспекцията при проверка на място днес. Тази сутрин в РИОСВ - Русе са постъпили множество сигнали за ята птици от защитения вид в обработваеми земи в общините Дулово, Главиница и Алфатар. Най-голямото ято е установено в землището на Дулово - около 180 птици. Те са били с частично обледени крила, но могат да летят. Вероятно птиците извършват прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване, застигнати от неблагоприятните метеорогични условия, съобщиха от РИОСВ - Русе. Експерти на инспекцията са във връзка с кмета на община Дулово и жител на с. Зарица, община Главиница, който е приютил бедстващи животни от вида. Ще бъде оценено състоянието на птиците. Животните, които са в безпомощно състояние и се нуждаят от специализирана ветеринарна помощ ще бъдат изпратени в Спасителния център в Стара Загора. При случаи на намерено животно в безпомощно състояние не е желателно гражданите да се опитват сами да оказват помощ, с оглед на личната им безопасност. Необходимо е да подадат сигнал в съответната екоинспекция, горските стопанства или съответната община. В днешния случай инспекцията получи пълното съдействие на общините Дулово, Главиница, както и на кметовете на селата Българка и Зарица. Дадени са им предписаия да бъдат бдителни за наличие на птици в безпомощно състояние." - в. "24 часа".

"Във връзка със зачестили сигнали за бедстващи щъркели от Министерството на околната среда и водите обясняват, че като цяло застудяването от последните дни не е опасно за този вид птици, които не мигрират на юг заради студеното време, а заради храна. В същото време експертите обясняват при какви признаци и обстоятелства птиците са в опасност и дават важни съвети как да помогнем на безпомощни птици. Гражданите, намерили птица от видя бял щъркел в безпомощно състояние в населените места или в близост до тях, трябва да потърсят помощ на "зеления" телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община. В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и екоинспекцията е институцията, която може да потърси съдействие за настаняването на бедстващите птици. Това се извършва по определен законов ред. Птиците се настаняват с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него. Щъркелите не бягат от студеното време Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради оскъдната храна. Всъщност те извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни достъпът до храна не е проблем за тях, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ, обясняват експертите. Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    Христина
    1 -1
    09:50, 20 мар 2018
    Тово е така защото не сеят картофш и да се изхранват, както беше казал един изючителен държавник спорид който икономичиски сме супер, явно тези глезотиш със стандарта ни са от значенши, както и хората! ЮАаа , да освин по избри
Последни новини